2024. április 19., péntek

A vajdasági Woodstock

Az oromi Malomfesztivál ma, szombat este ér véget

Háromévi elvonási tünet után lapunk munkatársa az idei Malomfesztivál első napján elámult az eléje táruló látványon: a fesztivál területe utolsó bulilátogatása, 2016-óta, „egy picit megnövekedett”. Egy igazi fesztiválváros nőtt ki a földből, saját konyhával, hogy augusztus 15-től kezdve enni- és innivalóval lássa el a fesztiválozók már az első napon hatványozott számban megnövekedett seregét. Valahogy úgy – még ha nem is akkora mértékben – mint a napra pontosan ötven évvel ezelőtt megrendezett Woodstockon (1969. aug. 15. – aug. 18.) . Mert ahogyan a rocktörténelmet fél évszázaddal ezelőtt lezajlott meghatározó nagyszabású eseményen, itt is a béke, szeretet és öröm érzése hatalmasodott el az emberben, ahogyan helyszínről helyszínre vándorolva végignézett egy zenekar akusztikus fellépését csillogó szemekkel kísérő kis-nagylányokon és legényeken, a nagyszínpadon egy rezesbanda által játszott technóslágerekre bulizó partiarcokon, illetve a szélmalom előtti térségben szétszórt pihenőhelyeken ejtőző, egymással beszélgető fiatalokon. A vajdasági Woodstock, a maga eredeti és lemásolhatatlan hangulatával, csütörtökön este az olasz Techno Vikings fellépésével kezdődött, s a trieszti, szaxofonokon és dobon játszó zenekar már a koncertjük első negyed órájában fergeteges bulit csapott a kilencvenes évek elektronikus zenei slágereinek sajátos feldolgozásával. Az őket követő magyarországi Haraszti Ádám Project a kezdetben egy kicsit lassúbb, dzsesszes vizeken utaztatta a közönségét, de egy-egy szerzemény erejéig ők is megtáncoltatták a közönséget. Az Anima Sound System Dj szettjén folytatódott a bulihangulat, az est folytatásában pedig a Lóci játszik és a Stereo Banana zárta az első napot. Az Akácos elnevezésű helyszínen az akusztikus és az alternatív zene rajongói bulizhatták ki magukat a KurtaUtca, a magyarországi Klotljudi, az úgyszintén hazai Project Ramones, a Tapan és a Schwabe fellépésén. Késő este az Etnocamp helyszínen is beindult a nagyüzem, ahol a hazai Pendergő a magyarországi Csasznyi Imrével közösen lépett fel, majd pedig a Fokos zenekar táncházában rophatták a táncot a fiatalok.

Péntek este a nagyszínpadon a magyarországi Transnomad, a Szalonna és bandája, és az Aurevoir, illetve a hazai Naked zenekarok léptek fel. Természetesen ezenkívül még számos kísérőrendezvényen vehettek részt a fiatalok, a legkisebbekkel érkezőket pedig különböző gyermekfoglalkozások várják.
Az előző fesztiválokhoz képest a szervezők az idén még nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságnak. Így a már évek óta bevezetett re:poharak (visszaváltható poharak) alkalmazása mellett, a Low waste szellemiségét követve a fesztiválozókat a szervezők arra kérték, hogy ne használjanak műanyag tányérokat, illetve étkészletet, ne dobálják el a szemetet, illetve szelektíven gyűjtsék a hulladékot. Ezenkívül különböző eszmecserékre és „ügyeskedésekre” is meginvitálták őket. Így többek között akár saját öko-szatyrukat is megvarrhatták.

Az idei Malomfesztivál ma, szombat este ér véget. Ezen a napon az izraeli The Khat és Angata, a magyarországi Zuboly és a Dj Bootsie Trio lép fel a Bitang (nagy) színpadon. Az Akácosban Torta Csaba, az August Clown, a FreeYouFreeMe, a Johnny in the Jungle és pozvakowski. Magyar előadók, a szlovák Folk & Bass Orchestra és a hazai Dogs in Kavala koncertezik. Az Etnocamp helyszínen pedig a magyarországi Rutkai Bori Banda, a Resti Kornél és a hazai Gypsy Classic Band lép fel, s a magyarországi Rozsdamaró zenekar táncháza zárja a fesztivált, A „Bazenban déltől kezdve Viddim (RS), Reppszakkör (HU), Brass on the Road (HU) & Techno Vikings (IT), Reppszakkör x RCH, Lipics /Asan/ (HU), Lust /Asan/ (HU) és Vrama /Asan/ formációk és lemezlovasok lesznek.