2024. március 28., csütörtök

Új idény felújított nagyteremben

Újvidéki Színház

Nyáron a színházépületek általában konganak az ürességtől. Nem így van ez az Újvidéki Színházban, amelynek épülete munkálatok zajától hangos.

Milyen építkezési munkálatok „forgatták fel” a színház életét? – kérdeztem Venczel Valentintől, az Újvidéki Színház igazgatójától, aki e nyári hetekben is rendszeresen bejár megnézni, hogy halad a felújítás.

– A jelenlegi felújítások tárgya a színház nagyterme és a tetőszerkezete. Már 2013 óta a színházban folyamatosan felújítások folynak. A művészöltözők és a vizesblokkok, a nagy foajé, a hosszú összekötő folyosó rekonstrukciójára került sor, teljesen lecseréltük a színpad padlózatát. Most a nagyterem belterét újítjuk fel, a székeket, foteleket cseréljük ki. Átriumszerű nézőterünk lesz. Az erkélyt lebontottuk, helyébe technikai híd lesz a világosítók és hangosítók számára… A padlózatot, a mennyezetet is lecseréljük, megtartva a stiláris elemeket. Órák kérdése, hogy belefogunk a tetőszerkezet rekonstrukciójába. A beázások miatt ugyanis a szakemberek az egész tetőszerkezet felújítását javasolták.

A munkálatokat vállaló cég látta, hogy a tervezett ötven nap nem volt elegendő a nagyterem rekonstrukciójához, szeptember 1-je lett az új határidő. Szomorú vagyok, hogy a Szent István-napi ünnepséget, amely az első hivatalos rendezvényünk lett volna, emiatt nem tudtuk megcsinálni.

A tetőszerkezet lecserélésére kilencven nap van előirányozva. Ironikusan mondtam, ismervén a mi kivitelezési kultúránkat és munkaszokásainkat, én nagyon boldog leszek, ha az esős időszak beállta előtt meglesz. A munkálatok egyébként korrekt színvonalon történnek, a kivitelező jó anyagot használ, és mindennap valaki dolgozik itt, ami a Balkánra nem jellemző.

B forgatókönyvünk is van arra az esetre, ha szeptember elejére nem készül el a nagyterem. Akkor az Újvidéki Színház termein kívül fogjuk elkezdeni a következő évad első bemutatójának, az Anna Karenina című előadásnak a próbafolyamatát.

Ki finanszírozza a felújítási munkálatokat?

– A szükséges, nem olcsó rekonstrukciós költségeket több mint 90 százalékban az intézményünket alapító, fenntartó Újvidék város vállalta, a kiadások töredékét meg köztársasági pályázaton nyert támogatásból tudjuk fedezni. A nagy foajé korábbi felújítását támogatta az újvidéki Rotary klubok szövetsége. Többek között az udvar, a nyílászárók felújítása is megtörtént, illetve megtörténik. Az udvari melléképületet raktárhelyiségnek fogjuk használni.

Milyen lesz a színház a felújítás után?

– Reményeink szerint a felújítási munkálatok befejezésével a színház jelentősen megváltoztatott körülmények között működő színházzá válik. Mind a társulat tagjai, mind a vendégművészek, mind a közönség élvezni fogja a funkcionális, esztétikus helyszíneket, a közönség kényelmét is magasabb szinten tudjuk majd kielégíteni. A kamaraszínházra vonatkozó minden európai standardot teljesíteni fogjuk – mondta Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója.