2024. április 23., kedd

Otthonról haza

Útnak indult a Kárpát-medencei emléktúrában résztvevő vajdasági csapat

A nemzeti összetartozást és a nemzet egységét, illetve az alapfelvetést, hogy a nemzet nem kizárólag az egyes országok határain belül tekinthető teljes egésznek, sokféleképpen meg lehet élni. Egyesek ezt úgy teszik, hogy a trianoni békediktátummal Magyarországtól elszakított területekről kerékpárral túráznak Budapestre. Ez ugyanis a Tekerj otthonról hazáig elnevezésű kezdeményezés, azaz emléktúra lényege. Négy útvonal, hét nap, 80 település, 200 résztvevő – hirdeti a kezdeményezés honlapja, ahol azt is kiemelik, hogy a cél egy, nevezetesen Budapest, és annak kifejezésre juttatása, hogy „bárhol is éljünk a Kárpát-medencében, Budapest fővároshoz távol vagy közel, azonos mértékben számíthatunk egymásra”.

Indul a vajdasági csapat (Fotó: Gergely Árpád)

Indul a vajdasági csapat (Fotó: Gergely Árpád)

Gajág Dóra (Fotó: Gergely Árpád)

Gajág Dóra (Fotó: Gergely Árpád)

A Kárpát-medencei emléktúra résztvevői négy településről indultak, azaz indulnak: Beregszászról, Nagyváradról, Szabadkáról és Dunaszerdahelyről. Az indulás pillanatában öt tagot számláló vajdasági csapat ma kora délelőtt gyülekezett Szabadkán. A tervek szerint a szabadkai csapathoz a későbbiekben újabb kerékpárosok is csatlakoztak.

A túrát egy baráti társaság álmodta meg, nyilatkozta lapunknak Gajág Dóra, a kezdeményezés kommunikációs vezetője, aki nemcsak a szavak szintjén támogatja a résztvevőket, hanem maga is kerékpárra pattant, méghozzá a vajdasági csapattal. Gajág Dóra elmondása szerint a kezdeményezés a nemzeti összetartozás jegyében született meg.

– A négy helyszínről induló csapatok egyszerre érkeznek meg Budapestre, azaz gördülnek be augusztus 20-án a Nemzeti Múzeum kertjébe. Ott egy kisebb rendezvénnyel és programsorozattal várjuk a résztvevőket. Talán azt is érdemes elmondani, hogy lehetőségeihez mérten bárki, bárhol és bármeddig csatlakozhat hozzánk – tudtuk meg Gajág Dórától.

A beszélgetés folytatásában az is kiderült, hogy az emléktúrát megálmodó és megszervező baráti társaság nemcsak bringarajongó, hanem a nemzeti összetartozás elkötelezettje is. Olyan megmozdulás keretében szerették volna hangsúlyozni a nemzeti összetartozást, amelyre eddig nem volt példa, tette hozzá Gajág Dóra, kiemelvén: „Azt szerettük volna kifejezni, hogy éljünk országhatárainkon innen, vagy túl, egybetartozunk.”

Az emléktúra részleteiről és a tudnivalókról az otthonrolhaza.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.