2024. március 29., péntek

Hamis hírek garmadával

A KRIK adatai alapján a négy legnagyobb példányszámú napilap félretájékoztatja az olvasókat

A Bűnözés- és Korrupciókutató Hálózat, a KRIK a napilapokban megjelenő álhíreket vizsgáló analízise szerint az év első hat hónapjában a Kurir, az Informer, a Srpski telegraf valamint az Alo napilapok címlapján legkevesebb 419 hamis hír jelent meg, de több hírt és információt lehetetlen kinyomozni, illetve megalapozatlanok.

A KRIK analízise alapján az év első hat hónapjában az Informer 150 valótlan, vagy megalapozatlan hírt tett közzé, az Alo 115-t, a Srpski telegraf 94-et, míg a Kurir 60-at, ami alapján megállapították, hogy a legnagyobb példányszámmal rendelkező négy napilap félretájékoztatta, illetve manipulálta az olvasókat.

A KRIK oknyomozó újságírói szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a napilapok az ellenzéki vezetőket, illetve az 1 az 5 millióból tüntetést negatív fényben tüntették fel. Eközben pedig részrehajlóak mindenekelőtt Aleksandar Vučićtyal és a Szerb Haladó Párttal szemben, hiszen egy kritikus hangnemű szöveg sem jelent meg velük kapcsolatosan.

Az említett napilapok kiadói 2017-ben és 2018-ban az önkormányzat által kiírt versenypályázatokon összesen 51 millió dinárt kaptak. A Srpski telegraf kapta a legtöbbet, mintegy 22 millió dinárt, míg a Kurir kiadásával foglalkozó Adria Media Group 11 millió dinárt tudhatott magáénak, az Alo 12 millió dinárt, míg az Informer 6,2 millió dinárt kapott ez alatt a két év alatt.