2024. március 28., csütörtök

Jönnek az oroszok, gázt vezetnek!

Konténerfalu és utánpótlásbázis Zentán – Felsőhegynél halad el bolgár–magyar gázvezeték

Zentán az ipari övezetben, a tavaly felépült új Hőerőtelep mellett serény munka folyik, öntik a betonplatókat, amelyekre lakókonténerekből mobil munkásszállást alakítanak ki.Hamarosan itt üti fel tanyáját az a népes, egyes információk szerint csaknem félezer orosz és más nemzetiségű olajipari munkásból álló brigád, amelynek tagjai építik a Bulgáriából Szerbián át Magyarországra vezető, 1,2 méter átmérőjű, nagy kapacitású földgázvezeték Óbecsétől Horgosig terjedő szakaszát.

Öthektáros területen helyezik el a gázvezetéshez szükséges acélcsöveket és a többi felszerelést (Gergely József felvétele)

Öthektáros területen helyezik el a gázvezetéshez szükséges acélcsöveket és a többi felszerelést (Gergely József felvétele)

A Žitopromet malom mögött, az ELGAS Közvállalat székhelye mellett elterülő, mintegy öthektáros gazos, bozótos területet erőgépekkel elsimították, és zúzott kővel borították be. A hét végén megkezdik a külföldről érkező, 12 méter hosszú egyenként megközelítőleg hattonnás acélcsövek ideszállítását. Ez lesz a gázvezeték-fektetés utánpótlás bázisa. A nemzetközi gázvezeték Felsőhegy mellett fog elhaladni, megközelítőleg azon a nyomvonalon, amelyen még a régi Jugoszláviában kiépült egy Magyarországra vezető, kisebb átmérőjű földgázvezeték.

A nagyszabású munkálatokkal kapcsolatban Varga Viktortól, a községi tanács gazdasági megbízottjától kértünk bővebb felvilágosítást:

– Már épülőfélben van az a nagyméretű nemzetközi gázvezeték, amely a bolgár határtól Szerbián keresztül vezet a magyar határig. Az Óbecse, Ada, Zenta, Magyarkanizsa, Horgos vonalon halad. Községünkön Felsőhegytől nyugatra halad el a gázvezeték nyomvonala, a Samardžić-tanya és a falu között délről észak felé. A több mint egy méter átmérőjű acélcsöveket három méter mélyre ássák be a földbe.

A hőerőtelep mellett épül fel a konténerfalu (Gergely József felvétele)

A hőerőtelep mellett épül fel a konténerfalu (Gergely József felvétele)

– A Srbijagas és az orosz Gasprom vállalatok együttműködésének eredménye az a nagyszabású gázvezeték kiépítése, amelyet a Transgas finanszíroz, a kivitelező cég pedig az erre a célra alapított belgrádi IDC Kft. és az általa alkalmazott alvállalkozók. A kivitelező cég bázisa Zentán lesz munkásszállással, valamint csővezeték- és egyéb építőanyag- és felszereléslerakattal. Délebbre, Sajkásnál már van egy bázisállomás. Hasonló lesz a zentai is, a bekerített, állandó őrséggel ellátott munkásszállásra beléptetőrendszeren keresztül, libasorban, egyenkénti átvizsgálás után léphetnek be az ott lakók.

A hőerőtelep mellett három hektár községi tulajdont képező telken épül fel lakókonténerekből álló, bekerített, bolttal stb. ellátott egyemeletes munkásszállás. A terepen váltásra dolgozó munkások itt fognak lakni az építkezés idején, csaknem egy évig. Az építőcég a szálláshelyért és az ELGAS melletti öthektáros területért bérletet fizet, ami jelentős bevételi forrást jelent az önkormányzatnak. Ezen felül a vezetéket építő munkások a fizetésük egy részét nyilván helyben költik el különféle közszükségleti és egyéb árucikkekre, ami közvetve megint csak bevételt hoz a városnak – tájékoztatott Varga Viktor.

Az időjárási körülményektől függetlenül egész télen dolgozni fognak a gázvezeték lefektetésén. A munkavezető szerint akár mínusz húsz fokban is zavartalanul végezhetik a munkát, az acél csöveket a gépi hegesztés előtt felhevítik, azután gépekkel hegesztik össze, sátor alatt, majd röntgenvizsgálatnak vetik alá a varratokat. Tehát a legkorszerűbb eljárásokat alkalmazzák, ami nagymértékben csökkenti a hibalehetőséget.

A földgázvezeték lefektetése után a mobil munkásszállást lebontják, az alapjául szolgáló betonplató azonban megmarad, s az önkormányzat felhasználhatja egyéb célokra, újra bérbe adhatja stb. A munkásszálló elektromos energiával történő ellátására transzformátort szerelnek fel, amit később szintén hasznosítani lehet.