2024. április 20., szombat

Októberig tető alá kerül az egykori hotel

Folytatják a Vénusz fürdő kiépítését, hamarosan újabb gyárak nyílnak Topolyán

A jövőben esedékes általános választásokhoz közeledve igyekszik számot adni az elmúlt időszak eseményeiről, a folyamatban levő és megvalósított projektjeiről a Vajdasági Magyar Szövetség, és a jövőbe tekint – nyilatkozta Fremond Árpád, a párt alelnöke, a topolyai községi szervezet elnöke.

Fremond Árpád (Ótos András felvétele)

Fremond Árpád (Ótos András felvétele)

Topolyán az oktatás mellett előnyt élvez a sport támogatása, és a közeljövőben startol 10 millió dináros tartományi támogatással a várost átszelő szennyvízhálózat főkollektorának kiépítése. Az infrastrukturális és gazdasági fejlesztési tervek mellett pedig több rendezvénnyel igyekszik élhetőbbé tenni Topolyát és környékét a községi önkormányzat, a VMSZ támogatását élvezve.

– Az országot járva azt tapasztalom, hogy egyre többet beszélnek Topolyáról, mégpedig pozitív értelemben. Gyakorlatilag minden projektumba bele tudtunk kezdeni, amit megígértünk korábban a polgároknak, és van jó néhány, amelyre sikerült pontot tenni. Mindannyian tudjuk, a közösségünk jövője elsősorban azon áll, hogy milyenek a munkafeltételek a lakosság számára, ezért is kiemelten fontos a topolyai Ipari Park berkein belül zajló tevékenység. Az idén már könyvelhetünk el sikert e téren, és a közeljövőben még két új cég nyithatja meg a kapuit.

Topolya és a község egyik egyre inkább fejlődő ágazata az idegenforgalom, milyen terveket képzeltek el, hogy ez így is maradjon?

– E téren a Vénusz kérdése az egyik legfontosabb. Nem csináltunk titkot belőle, hogy a talajra vonatkozó újabb vizsgálatokat kértünk, és bebizonyosodott, hogy indokolt volt az óvatosságunk. Bizonyos mértékben ugyan emelkedtek a költségek, de hosszú távon kifizetődik majd ez a többletkiadás. Az építkezést ebben a hónapban folytathatják, ezzel egyelőre tartani tudjuk magunkat azokhoz az időpontokhoz, amik a szerződésben rögzítve vannak. A turisták által legközkedveltebb helyszín a községben a Topolyai-tó strandja. Jelentőségét felismerte az önkormányzat, ezért úgy szervezte meg a feladatok beosztását, hogy karbantartása folyamatos legyen. Emellett a falvak is kijelölték a céljaikat, például a közbeszerzést követően a bajsai medence mihamarabbi befejezése is prioritást élvez.

A topolyaiak érdeklődve figyelik az egykori Pannónia Szálloda felújításához köthető mozzanatokat, milyen történésekről tud beszámolni e téren?

– Lezárult a tetőszerkezet építésére vonatkozó közbeszerzési pályázat. Előzetes számítások szerint legkésőbb október végére tető alá kerül a város szívében található épület. Egy nagy konferenciaterem épül majd ki az épületben, és a polgármesteri hivatal bizonyos irodái átköltöznének, továbbá az építmény korábbi funkciójának megfelelően 60 szálláshely kialakítása is tervben van.

Főleg a tanintézmények érzik meg a közösségünket érintő egyik legsúlyosabb gondot, az elvándorlást. Mit lehet e téren tenni Ön szerint?

– Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy hol szeretné leélni az életét, nekünk pedig a VMSZ-en belül az a feladatunk, hogy megteremtsük az itthoni tisztességes megélhetést biztosító feltételeket, ezen dolgozunk a lehetőségeinkhez, és legjobb tudásunkhoz mérten. Az egyik választási ígéretünk a tanintézményekre vonatkozott, pontosabban az iskolák felújítására, s ebben a tartománnyal történő sikeres együttműködésnek köszönhetően eredményesek voltunk. Ide tartozik még a község iskolarendszerének a fenntartása is. A diákok községbeli utaztatása teljes egészében támogatott, községen kívül pedig nagymértékben. A Mezőgazdasági Iskola melletti diákotthon befejezési munkálatai zajlanak, ebben az évben elkészül az épület, a berendezés beszerzését követően egy év múlva be is költözhetnek a lakók.

Községi szinten a másik legérzékenyebb téma a környezetvédelem, mi történt ezen téren?

– A környezetvédelem terén jelentős előrelépésekről tudok beszámolni, ugyanis reálisan felmérve a helyzet komolyságát, korábban nem reménykedtünk abban, hogy a víztisztító történetében még ebben a mandátumban megoldás születhet. Ennek a projektnek a megvalósítását szerencsére a tartomány is létfontosságúnak ismerte fel, és partnerként állt az önkormányzat mellé. A kivitelezésnek elengedhetetlen alapfeltétele volt, hogy Topolyának jelentős önrészt is kellett vállalnia. Ezt a komoly összeget a Komgrad Kommunális Közvállalat gazdálkodta ki és tette félre az elmúlt években, a sikeres vezetésnek köszönhetően. A szennyvíztisztító az ipari övezet szennyvizét is feldolgozza majd. Ami a többi topolyai környezetvédelmi kérdést illeti, el kell mondani, hogy ebben az ügyben magáncégek az érintettek, és erre vonatkozóan megvannak azok az országos hatáskörű és tartományi szervek, melyek illetékesek és eljárhatnak. Az önkormányzat hatásköre abban nyilvánul meg, hogy ellenőrizze és figyelemmel kísérje ezeknek a működését. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy minél több olyan fejlesztés, előrelépés történjen ezekben a cégekben, ami a környezetvédelmi előírások és szabályok szempontjából fontos.