2024. április 24., szerda

Két nap a magyarság jegyében

Szent István-nap és újkenyérünnep Magyarkanizsán

A hétvégén, szombaton és vasárnap ünnepli a Tisza-parti város a magyarság egyik legszebb napját.

Mint már megszokhattuk, nem 20-án, hanem pár nappal korábbra, a hétvégére időzítették, annak érdekében, hogy minél nagyobb tömeget megmozgathassanak. Számos programmal készültek, hogy méltóképp emlékezzenek meg államalapítónkról, Szent Istvánról. Szombaton, augusztus 17-én az önkormányzat szervezésében, közösségépítő céllal elsőként Puskás Károly képkiállítása tekinthető meg a Dobó Tihamér Képtárban. A város közismert építésze, fényképésze a kubikosoknak kívánt emléket állítani, letűnt korokat megidézni, ennek érdekében már hónapok óta gyűjti a kubikosokról, vályogvetőkről és falverőkről a képeket, amiket az érdeklődők is megtekinthetnek a szombaton 19 órától ünnepélyesen megnyíló kiállításon. Ezt követően a szervezők a városháza elé invitálják a lakosokat, ahol 21 órától a The Minds együttes zenél. Az együttes elsősorban a fiatalokat szólítja meg, tudtuk meg Vranić Váradi Líviától, a magyarkanizsai önkormányzat protokollügyekkel és tájékoztatással megbízott szakmunkatársától:

– Mindenkit arra buzdítok, hogy látogasson ki szombaton este a Fő térre, hiszen a pécsi zenakar a 70-es, 80-as évek zenéiből válogat majd, és egy nagyon jó hangulatú koncert ígéretével érkezik. Augusztus 18-án a programok a hagyományos menetrendben, a hagyományos forgatókönyv szerint zajlanak majd. A délelőtti órákban kenyérszentelő misék lesznek. Először a katolikus templomban reggel fél 9-kor, majd a pravoszláv Szent Mihály Arkangyal-templomban 9.45-kor – tájékoztatott Vranić Váradi Lívia, és elmondta még, hogy a folytatásban is számos, szerintük lebilincselő programmal készülnek.

Délután négy órától várhatóan megtelik a városháza előtti tér, a kispark, ahogy Magyarkanizsán nevezik, ugyanis gyermekprogramokat és kézműves foglalkozásokat ötlöttek ki a kisparkban a Gyöngyszemeink Gyermekintézmény és az oromi Zengő Tájház közreműködésével. Négy órakor fellép az Iszkiri zenekar, amely elsősorban a gyermekeknek szeretne felhőtlen szórakozást nyújtani. A koncert után a képzőművészeti verseny eredményhirdetése következik, amit már évek óta, szinte hagyományszerűen megtartanak. Az idei rajzpályázat elnevezése: a Játék, az gyönyörű!, ennek tükrében kellett a kicsiknek beadniuk munkáikat. Délután öttől a község legaktívabb művelődési egyesületei lépnek a színpadra, a műsornak a Hagyomány és tisztelet elnevezést adták, mely sokatmondóan utal arra, mire is számíthat a közönség, a legkisebbeket pedig Varga Imola szórakoztatja és tanítja Kerekítő foglalkozás keretében. Gájer Bálint énekes fellépése este hattól kezdődik a városháza előtt, majd Fejsztámer Róbert polgármester fél 7-kor megszegi az új búzából sült kenyeret, minek okán minden alkalommal hatalmas tömeg gyűlik össze. Ezután kihirdetik annak a nevét, aki a legszebb kenyeret süti az idén, ugyanis ez egyúttal verseny is, a Legszebb kenyér versenye, melyre minden alkalommal pékek, de magánszemélyek is beneveznek. Este hét órakor a Brass on the road zenekar műsora következik, majd nyolctól Szulák Andrea veszi birtokba a magyarkanizsaiak színpadát, hogy hangjával bezengje egészen fél tízig, amikor kezdetét veszi a tűzijáték. A szervezők szeretettel várják a község minden lakosát, hogy együtt ünnepeljék meg a magyarság egyik legszebb ünnepét, de jó tudni, hogy útlezárással is számolni kell a városháza előtti Testvériség-egység szakaszon a Zmaj utcáig, ahol 17-étől, szombaton reggel 9-től augusztus 20-a reggeléig tilos lesz a járműforgalom.