2024. április 25., csütörtök

Szép szó, ahogy a gyerekek látják

A Szép Szó tábor résztvevőivel beszélgettünk

A XXXI. Szép Szó táborról már megírtuk mindazt, amit a szervezők elmeséltek róla, ez történet azonban nem róluk szól, hanem azokról az általános és középiskolás fiatalokról, akik évről évre visszatérnek táborba, és lelkesedéssel hódolnak szenvedélyüknek, a versnek és a prózának. Éppen ezért a kishegyesi Kátai-tanyán a foglalkozások szünetében most őket kérdeztük arról, hogy miért választották ezt a tábort, és mit gondolnak róla.

Kőműves Csenge (Lakatos János felvétele)

Kőműves Csenge (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi Kőműves Csenge most indul nyolcadik osztályba, és hetedik alkalommal van a táborban. Ez nem véletlen, hiszen családi vonalak fűzik a táborhoz.

– A nővérem ide járt több mint tíz évig, a bátyámnak pedig ez a nyolcadik éve. Mivel a testvéreim mind ide jártak, ezért az unokatestvéremmel mi is úgy döntöttünk, hogy eljövünk. Nagyon megtetszett, és azóta minden évben eljövünk. Mondhatni, ez kihagyhatatlan, úgy szervezem a nyarat, hogy ide eljussak. Amióta ide járok, azóta észrevehetően sokat fejlődött a beszédem, és sokkal jobban szavalok is – mondta el Csenge, aki szerint a tábor jól szervezett, és az előadók nagyon képzettek. Az idén Elor Emina csoportjában van, akivel Shakespeare-műveket dolgoznak fel.

Kormányos Ákos (Lakatos Ákos felvétele)

Kormányos Ákos (Lakatos Ákos felvétele)

Ugyancsak Elor Emina csoportjában dolgozik Kormányos Ákos Muzslyáról. Ő úgyszintén nyolcadikos lesz, és harmadik alkalommal vesz rész a Szép Szó táborban.

– Azért térek mindig vissza, mert nagyon szeretem ezt a rendezvényt, hozzánőtt a szívemhez, és nagyon jó a társaság is. Először a felkészítőmtől hallottam erről a táborról. Ő bejelentett, én eljöttem, megtetszett, és azóta minden évben eljövök. Szavalással már hétéves korom óta foglalkozom, számos versenyen vettem részt, sok első és második helyezésem van. Úgy érzem, hogy ez a tábor nagyon sokat segít, hogy fejlődjek a szavalásban. Néha kicsit elmókázzuk a dolgokat, de aztán erőt veszünk magunkon és megcsináljuk azt, amit a felkészítők kérnek tőlünk. Emina csapatában az tetszik, hogy megbeszéljük a dolgokat, és mindent meg tudunk közösen csinálni – tudtuk meg Ákostól, aki a jövőben is szeretne szavalással foglalkozni, de csak hobbiként.

Góli Zsuzsanna Szabadkáról érkezett, ötödikes lesz, és már harmadszor vesz részt a táborban.

Góli Zsuzsanna (Lakatos János felvétele)

Góli Zsuzsanna (Lakatos János felvétele)

– A nagynéném szeret szavalni, és ért is hozzá. Ő ajánlotta a tábort, mert már volt itt mint oktató. Azt mondta, lehet hogy nekem is érdekes lesz, ezért kipróbáltam, és első alkalommal nagyon megtetszett. Az a jó itt, hogy lehet barátkozni, fejleszthetjük a szókincsünket, érdekesek a programok, és sokat játszunk. Hogy megmutassuk, hogy egy hét alatt milyen sok mindent meg tudtunk csinálni, egy kis előadást is készítünk a szülőknek, amit az utolsó napon fogunk bemutatni. Ott ők is megláthatják, hogy mit ügyeskedtünk itt a táborban – fogalmazott Zsuzsanna, aki Virág György csoportjában van, amelyben Karinthy Frigyes: Az emberke tragédiája című művét dolgozzák fel.

– Nagyon érdekesre, viccesre találtuk ki közösen, hogy mit csinálunk. A szereplők is viccesen néznek ki, és a szöveg is az. Nekem nagyon tetszik – mondta Zsuzsanna, aki a jövőben színjátszással szeretne foglalkozni.

Galac Virág (Lakatos János felvétele)

Galac Virág (Lakatos János felvétele)

Szegedről érkezett a táborba Galac Virág, aki harmadik osztályos gimnazista lesz, és hatodik alkalommal vesz rész a táborban. Virág édesapja vajdasági származású, és neki ajánlotta a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója ezt a tábort.

– Korábban nem túl sokat táboroztam, ezért nagyon furcsa volt, hogy itt mindenkit lehet tegezni, és az egész nagyon családias. Rögtön megtetszett az itteni társaság, és érdekes volt a felkészülés az előadásra. Leginkább épp a társaság fogott meg, valamint itt igazán tudok színészkedéssel foglalkozni, mert otthon nem járok színi tanodába vagy színkörre. Mivel ezzel szeretnék foglalkozni, ezért itt nagyon sokat tudok tanulni – mondta el Virág, aki Ricz Ármin csoportjában van, és commedia dell arte-val foglalkoznak. Virág elsősorban kihívásként éli meg ezt a műfajt, mert először találkozik vele.