2024. április 19., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

Thrillerrel az utolsó körbe

Nehéz lenne idegtépőbb forgatókönyvet kitalálni egy oda-visszavágós párharcra annál, mint amit a Köbenhavn és a Crvena zvezda végrehajtott a dán fővárosban – és amely végén a szerb bajnokcsapat ünnepelhetett, hiszen bejutott a Bajnokok Ligája selejtezőjének utolsó fordulójába. Az első, belgrádi meccsen 1:1-es döntetlen született, Dániában a felek megismételték ezt az eredményt 90 perc alatt Boakye (17., 0:1) és N’Diaye (45., 1:1) révén. Bár a házigazda lényegesen nagyobb nyomást gyakorolt, a Zvezda derekasan védekezett, még úgy is, hogy az 54. percben Milunović második sárgával elhagyta a pályát…

A félórás hosszabbításban a Köbenhavn utolsó erejével hatalmas rohamokat vezetett, a Zvezda pedig beszorult, de a hősies védekezésnek hála üresen maradt Borjan kapuja. Jöhettek a tizenegyesek – nem is akármennyi, a fáradt játékosok mindkét oldalon sokat hibáztak, a „hirtelen halál” során sokszor már csak a legbátrabbak mertek odanézni… A döntés aztán a tizenegyedik körben jött el, Pankov előbb értékesítette a Zvezda büntetőjét, majd Borjan kapus kifogta Wind próbálkozását, amivel továbbjuttatta csapatát.

Kiváló csapat ellen játszottunk, és nagyon nehéz volt védekezni, különösen emberhátrányban. A játékosok az erejük utolsó morzsáit is felőrölték, ha esetleg nem jutottunk volna tovább, akkor is a lehető legbüszkébb lennék rájuk – nyilatkozta boldogan Vladan Milojević, a piros-fehérek edzője. A Zvezda az utolsó körben a svájci bajnok Young Boysszal küzd meg.

A Ferencváros a Zvezdánál biztatóbb helyzetből várta a visszavágót, hiszen ugyancsak 1:1-gyel léphetett a Groupama Aréna gyepére. A zágrábi Dinamo azonban hamar megmutatta, hogy milyen erőszínvonalat képvisel, szinte a teljes találkozón dominálva 4:0-re ütötte ki a Fradit. Ademi negyed óra játék után talált be, majd Petković és Olmo a második félidő kezdetén vette el a Zöld Sasok reményét. Gojak tíz perccel a lefújás előtt tette még súlyosabbá a vereséget, amely Petković hajrában kihagyott büntetőjének köszönhetően nem lett teljesen megalázó. A Fradi az Európa-liga selejtezőjének utolsó körében folytatja az izraeli Maccabi Tel Aviv és a litván Suduva párharcának győztesével.

NŐI BL

Főtáblás a Spartacus!

A női BL-selejtezőinek 3. fordulójában a két győzelemmel álló Spartacus együttese a szintén hat pontos Ferencváros ellen lépett pályára. A találkozó előtt a szabadkaiak voltak kényelmesebb helyzetben, a kék-fehéreknek ugyanis lényegesen jobb volt a gólarányuk (19:0, míg a Fradié csak 5:1), így számukra már egy döntetlen is a továbbjutást jelentette. A pozsonyi Pasienky Stadionban megrendezett összecsapást a győzelmi kényszerben levő magyar bajnok kezdte jobban, és az Ausztriából hazacsábított válogatott támadó, Vágó Fanni a 20. percben vezetést is szerzett a zöld-fehéreknek. A Kék Galamboknak a második félidő elején sikerült egyenlíteni Tijana Filipović találatával, majd a vajdaságiak meg is fordíthatták volna az állást, Sara Pavlović ugyanis a felső lécet találta el. A hajrában újra nehéz helyzetbe kerültek a szabadkaiak, mivel a 78. percben Vágó másodszor is bevette Milica Kostić kapuját. A bekapott gól után Boris Arsić csapata gyorsan rendezte sorait, és Tijana Matić két perc múlva 2:2-re módosította az állást. Az izgalmas véghajrában mindkét oldalon akadtak lehetőségek, újabb gól azonban már nem esett, így a Spartacus gárdája – akárcsak tavaly – az idén is bejutott a női BL legjobb 32 csapata közé.

A kedden véget ért selejtezősorozat legnagyobb meglepetését a Mitrovica együttese okozta, a koszovói bajnok ugyanis amely tavaly még pofozógépnek számított a nemzetközi porondon százszázalékos teljesítménnyel megnyerte a 2. csoportot, és így az (egykori?) dél-szerb tartomány labdarúgásának legnagyobb sikerét érte el. A szabadkai és a mitrovicai klub mellett egyébként még az izlandi Breidablik, a skót Hibernian, a fehérorosz Minszk, a kazah Shymkent, a portugál Braga, a belga Anderlecht, a holland Twente és az albán Vllaznia jutott fel a főtáblára.