2024. április 24., szerda

A Zenta, 1697 Esztergomban is csatát nyert

Az esztergomi Bazilika előtti téren 1700 néző előtt tartották meg a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház rockoperájának magyarországi ősbemutatóját

Az előadás végén az Esztergomi Várjátékok keretében megtartott rendezvény közönsége vastapssal ünnepelte az alkotás színművészgárdáját, zeneszerzőjét és rendezőjét. A nagyszabású zenés, táncos színpadi művet a televízió is rögzítette.

A rockopera a Zentai Magyar Kamaraszínház számára rengeteget jelent, hogy létrejöhetett ez a produkció, amit tavaly Zentán, most pedig Magyarországon, ezen a szakrális helyszínen mutattuk be – nyilatkozta Wischer Johann, a zentai kamaraszínház igazgatója, s a rockopera egyik szereplője, de egyben kiemelte azt is, hogy az, hogy az esztergomi Bazilika előtt volt alkalmuk bemutatni az alkotást, még felemelőbb élményt jelent számukra, mert ez az az épület, amely előtt Szent István királyt megkoronázták (vannak olyan feljegyzések, miszerint ez Székesfehérvárott történt – a szerző megjegyzése), s egyben ez a magyar kereszténység bölcsője is.

– Ez az alkotás, amely tulajdonképpen elsősorban arról szól, hogy milyen is volt a kereszténység megőrzésének az egyik pillanata, úgy vélem, hogy jobb helyszínt nem is találhatott magának.

Wischer Johann szerint ez az elmúlt húsz év építkezésének köszönhető, s saját maga számára is hihetetlen, hogy ez itt valóban megvalósulhatott.

– Az, hogy az előadásban játszom, nagyon megtisztelő, mert az ország első öt hangja is játszik az előadásban, jegyezte meg a színművész, s egyben hozzáfűzte azt is, hogy a rockoperát most már kettős szereposztással is játsszák, mivel olyan sokat tűzik majd műsorra, hogy két szerepre is ezt a megoldást alkalmazzák. Így többek között a Julie Fayolt alakító Stéphanie Schlesser játszik Párizsban és Kínában is, s így az esztergomi előadásban Demeter Helga alakította a női főszerepet.

– Nagyon jó érzés a többiekkel együtt játszani, de egyben óriási kihívás és komoly megpróbáltatás, de számomra ez ahhoz képest eltörpül, hogy egyáltalán megvalósulhatott és itt van ez az előadás – hangsúlyozta a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója, aki elmondta azt is, hogy augusztus 20-án, a felvidéki Dunaszerdahelyen, Zenta testvérvárosában is bemutatják a produkciót, utána meg a Soproni Petőfi Színház októberben kezdődő következő évadában 40 alkalommal játsszák majd el. A rockoperát azt teszi még különlegessé, hogy akárhol is mutatják be, a csoportszerepekre mindig a helybéli gyermekeket próbálják bevonni, kivéve azt a két soproni gyermekszereplőt, akik az elkövetkező előadásokon is játszanak majd. Esztergomban két néptáncos, egy fiú és egy lány is csatlakozott a csapathoz.

Wischer Johann elmondta azt is, hogy Horányi László színművész, az Esztergomi Várszínház igazgatója – művészeti vezetője nélkül nem valósulhatott volna meg a szerda esti előadás.

A magyarországi ősbemutató előtt a rockopera csapata két hetet próbált. Felújították, s egy kicsit felfrissítették az előadást, amelyet Zentán a sportcsarnokban játszottak, Esztergomban viszont szabad ég alatt, három színpadon adtak elő ezt. Wischer Johann elmesélte, hogy a monumentálisabb, nagyobb tér miatt bizonyos részeket szét kellett szedni, így tele volt kihívásokkal, hiszen nincsenek takarásaik, így a néző valamelyest látja, hogy mit is csinál a színész, mikor kimegy a három színpad egyikéről, amelynek közepére a Szent István téren álló szobrot is beiktatták.

– Úgy érzem, hogy ez és a színpadok mögött lévő Bazilika is jelképe annak, hogy mennyire monumentális a kereszténységben rejlő egység, s erő.

Wischer Johann szerint sokkal több történelmi tematikájú színházi produkciót kellene készíteni, mivel a magyarságnak rengeteg olyan történelmi eseménye van, amivel foglalkozni kellene.

– Konkrétan a zentai csatát illetőleg ez a harmadik produkció, amelyben különböző formákban részt vettem, s a zentai intézményeknek szinte napi szinten foglalkoznia kellene a témával, s akkor másoknak talán könnyebben meg lehetne mutatni, hogy milyen is Zenta, s milyen is a zentaiság.

Beszélgetőtársunk a beszélgetés során abbeli reményének is hangot adott, hogy jövőre Zentán is ismét be tudják mutatni a rockoperát, s egyben elújságolta, jövő nyárra Gyulára és Szarvasra is meghívták az előadást.

A szerda esti, esztergomi előadás telt ház előtt zajlott, 1700-an látták. Az ősbemutatóra két autóbusznyi zentai is ellátogatott, de voltak, akik személygépkocsival utaztak fel Esztergomba az előadás kedvéért. Az egyik csoportot, amellyel lapunk munkatársa is utazott, a zentai Domus utazási iroda szervezte.