2024. április 25., csütörtök

Kukoricásban landolt

Madárrajjal ütközött és kényszerleszállást hajtott végre

Kényszerleszállást hajtott végre Moszkva közelében ma hajnalban az Ural Airlines légitársaság Airbus 321-ese, miután mindkét hajtóműve madarakat „szippantott be”, és egyik hajtóműve kigyulladt. A gép kikapcsolt hajtóművekkel és behúzott futóművel landolt egy kukoricaföldön az orosz fővárostól északkeletre lévő Zsukovszkij Nemzetközi Repülőtér közelében. Az utasok vészcsúszdán hagyták el a fedélzetet.

Fotó: RU-RTR via Beta

Fotó: RU-RTR via Beta

Az incidens miatt 23 sérültet, köztük öt gyereket kórházba kellett szállítani. Egy 69 éves asszony kivételével, ambuláns kezelés után, mindannyiukat elengedték. A baleset következtében összesen 55 ember, köztük 17 gyerek igényelt orvosi ellátást.

Az U6178-as járat az orosz fővárosból Szimferopolba, a Krím félszigetre tartott, fedélzetén 234 utassal és a személyzettel, amikor a felszállás után madárrajjal ütközött.

Szakértők a balesettel kapcsolatban méltatták a gépet teli üzemanyagtartállyal leszállító pilóták – a 41 éves Damir Juszupov és a 23 éves Georgij Muerzin – ügyességét. Dmitrij Peszkov, Kreml-szóvivő hősöknek nevezte őket, és kilátásba helyezte, hogy állami kitüntetésben részesülnek. Feltételezések szerint a baleset oka a zsukovszkiji reptér madárriasztó berendezésének alacsony hatékonysága lehetett.