2024. április 20., szombat

Japán vonzónak tartja Szerbiát

A kelet-ázsiai ország külügyminisztere a gazdasági együttműködés elmélyítését szorgalmazza

Tekintettel arra, hogy a japán gazdasági társaságok Szerbia iránti érdeklődése folyamatosan növekszik, újabb beruházásokra, továbbá a Japán és a Szerbia közötti kapcsolatoknak az  eddigieknél kifejezettebb elmélyülésére lehet számítani – fejtette ki Kono Taro, a kelet-ázsiai ország külügyminisztere a Politika napilapnak nyilatkozva. A ma Belgrádba érkezett Konót a Ivica Dačić szerb külügyminiszter fogadta. Kono az első japán külügyminiszter, aki Szerbiába látogatott az utóbbi 18 évben.

Fotó: AP via Beta

Fotó: AP via Beta

A japán diplomácia vezetője szerint az alacsony bérek ellenére a szerbiai munkaerő meglepően jól képzett. A Politikának nyilatkozva azt is elmondta, az országban végrehajtott költségvetési és gazdasági reformok lenyűgözőek. Mindennek okán fontos, hogy a japán gazdasági társaságokat kellőképpen tájékoztassák a szerbiai viszonyokról, hogy megfontolják az országba való beruházás lehetőségét, illetve ennek előnyeit – emelte ki Kono, hozzátéve, hogy a korábbiakban beruházást megvalósító japán vállalatok a szerb kormány által szavatolt adókedvezményeket is méltatják.

Kono emlékeztetett, hogy a Toyo Tire Inđiját választotta beruházásának célpontjául. Ennek a beruházásnak az értéke 390 millió euró. Az elmúlt valamivel több mint egy évben Szendrőn (Smederevón) nyitott üzemet a Mayekawa, az ipari hűtőberendezések gyártásával foglalkozó vállalat, a Japan Tobacco International pedig új termelési részleget – sorolta a japán külügyminiszter.

Amióta tavaly januárban, belgrádi látogatása alkalmával Abe Sinzó japán miniszterelnök bejelentette a Nyugat-Balkáni Kezdeményezés projektum megvalósítását, a két ország közötti kapcsolatok érdemben mélyültek el minden területen – mondta Kono, kiemelvén, hogy Japán a korábbiakhoz képest Szerbia európai integrációját is kifejezettebben támogatja, elsősorban a fiatalokkal, továbbá a gazdasági szférával, valamint a médiamunkásokkal való együttműködés által. Kono reményét fejezte ki, hogy Szerbia a jövőben is konstruktív szerepet tölt be a nyugat-balkáni térség stabilitásának megőrzésében.

A külügyminiszteri egyeztetés után megtartott sajtótájékoztatón Ivica Dačić elsősorban a koszovói kérdésre összpontosított, megjegyezvén, hogy habár Japán elismerte Koszovó államiságát, nem támogatta a felvételét az UNESCO-ba és az Interpolba. Szerbia becsüli és tiszteletben tartja ezt a hozzáállást, amely összhangban áll azzal az állásponttal, hogy mindezzel várni kell, amíg nem születik kompromisszum Belgrád és Pristina között – emelte ki Dačić, majd köszönetet mondott Japánnak az elmúlt évtizedek támogatásáért. Pénzben mérve ez a támogatás az utóbbi 20 évben 507 millió eurót tett ki – mutatott rá a szerb külügyminiszter, továbbá megerősítette, hogy megkezdődnek az előkészületek a Szerbia és Japán közötti kapcsolatok 1882-ben kezdődött hivatalos kialakítása 140. évfordulójának  alkalmából 2022-ben szervezendő rendezvény megszervezésére. Az a terv, hogy az évforduló alkalmából a japán császári család Szerbiába látogat – közölte Dačić.

Kono a sajtótájékoztatón is azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy országa elismeréssel nyugtázza Szerbiának a nyugat-balkáni térség stabilitása érdekében tett erőfeszítéseit, illetve ennek folytatására buzdítja az országot.