2024. április 18., csütörtök

Magyar Szót a pedagógusoknak

Napilapunk élőújságja a Szabadkai Nyári Akadémián

A Szabadkai Nyári Akadémián tegnapi programjainak az új városháza adott otthont. Elsőként dr. Szabó Éva, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Pszichológiai Intézetének docense tartott plenáris előadást. Ezután a Magyar Szó élőújságja következett. Napilapunkat Varjú Márta főszerkesztő, Kabók Erika főszerkesztő-helyettes és Mihályi Katalin, az oktatási-művelődési rovat szerkesztője, valamint Molnár Zoltán színművész, MagyarZó Pistike megszemélyesítője képviselték.

Az élőújság kezdetén négy rikkancs osztotta szét a csütörtöki Magyar Szót a jelenlevő több mint 200 pedagógusnak. Meglepetésként a résztvevők viszont láthatták magukat az újságban, hiszen a művelődési/oktatási rovat lapjain a Szabadkai Nyári Akadémián készült csoportképek és a De Negri Ibolyával, az ÉMPE elnökével készült interjú köszöntek vissza.

Varjú Márta főszerkesztő ismertette napilapunk történetét. Szólt a kezdetekről, a Magyar Szó aranykorát jelentő '60-as és '70-es évekről, valamint a '90-es évek nehézségeiről. Az is elmondta, hogy az élőújságon a lap szétosztása azt jelképezi, hogy a Magyar Szó a pedagógusokat is szolgálja.

– Az újság a vajdasági magyarság egyetlen magyar nyelvű napilapja. Kötelességének érzi, hogy immár 75 éve mindenről tájékoztassa a vajdasági magyarságot. Úgy gondolom: nagyon sok múlik azon, hogy a pedagógusok miként biztatják és nevelik a tanulókat olvasásra. Ezért van a két gyermeklapunk, a Mézeskalács és a Jó Pajtás, hogy a gyermekek hozzászokjanak az újsághoz.

Annak idején azért hozták létre őket, hogy neveljünk magunknak olvasókat. A Jó Pajtás és a Mézeskalács nem kaphatók szabad eladásban. A pedagógusokon múlik, hogy eljutnak-e a gyerekekhez, és hogy mennyire tudják megszerettetni velük – szögezte le Varjú Márta. Mint kiemelte, a Magyar Szó ősztől két újdonsággal készül. Október 6-án a hétfői újság mellett színes mellékletként fog megjelenni a Sportvilág, december 20-án a pénteki újság mellett pedig a Gyógykalauz.

Mihályi Katalin hangsúlyozta, hogy az oktatási-művelődési rovatnak nagyon jó a kapcsolata az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületével és a pedagógusokkal is.

– Akkor tudjuk a vajdasági magyar pedagógustársadalmat még jobban szolgálni, ha felhívják a figyelmünket egy-egy témára, problémára, sikerre. Fontos az is, hogy bemutassuk az iskolák tehetséges diákjait és legkiválóbb pedagógusait – emelte ki Mihályi Katalin.

Kabók Erika ismertette a Magyar Szó elmúlt években megjelent kiadványait.

– Napilapunknak soha nem jelent meg annyi kiadványa, mint 2014 és 2017 között. Ezek önerőből, saját ötleteink nyomán jöttek létre. A Magyar Szó 2014-ben hetvenedik születésnapját ünnepelte. Ekkor jelent meg a Hét évtized című monográfia Fodor István tollából. Igény mutatkozott arra is, hogy bemutassuk a vajdasági szórványtelepüléseken élő magyarokat. Munkatársaimmal 84 települést látogattunk meg. Az itt készült riportok előbb a Hétvége mellékletben jelentek meg, majd megszületett a kétkötetes Szórványlétben című kiadványunk, amely ezeket az írásokat tartalmazza – tudtuk meg Kabók Erikától. Emellett még bemutatta a Tigrislélek című novellagyűjteményt és a Menedékben című kiadványt, amely az 1956-os forradalommal, az ennek leverése után ide érkező menekültekkel kapcsolatos visszaemlékezéseket gyűjti egybe.

Ezután a hétvégi szám és az élőújságok állandó szereplője, MagyarZó Pistike – azaz megszemélyesítője, Molnár Zoltán – aratott nagy sikert a közönség körében.

Az élőújság végén a rikkancsok ismét körbejárták a nézőteret, és egy-egy Magyar Szó-s jegyzetfüzettel lepték meg a pedagógusokat.

A Szabadkai Nyári Akadémia folytatásában a nyolc szakcsoport vezetői értékelték a csoportok heti munkáját. Az előadások lezárása után kiosztották a résztvevőknek a bizonylatokat. A pedagógus-továbbképzés ma egy ópusztaszeri tanulmányúttal zárul.