2024. április 25., csütörtök

A szakszervezetek legalább 33 ezer dinárt követelnek

Hamarosan megkezdődnek az egyeztetések a 2020 január 1-től hatályos minimálbérről

A törvényes előírásokkal összhangban a Szociális-Gazdasági Tanács tagjainak legkésőbb szeptember 15-ig kellene közös nevezőre jutniuk a következő év január 1-től hatályos minimálbérről, ellenkező esetben a szóban forgó döntést a szerb kormány hozza meg.

Amennyiben a tanács az egyeztetések megkezdését követő 15 napon belül nem dönt, a döntés meghozatalában szintén a szerb kormány illetékes, újabb 15 napon belül. A minimálbért a legkisebb órabér meghatározásával határozzák meg. Jelenleg a minimálbér valamivel több, mint 27 ezer dinár, a legkisebb órabér pedig 155,30 dinár.

Siniša Mali pénzügyminiszter a Blic napilap szerint azt mondta, hogy a kormány szeptember 15-ig biztosan dönt a minimálbérről. Azt is közölte, hogy a munkavállalók tetemes növekedésre számíthatnak. Mint hozzátette, Aleksandar Vučić köztársasági elnök is megígérte, hogy a minimálbér 30 ezer dinárra növekszik.

Zoran Stojiljković, a Függetlenség Ágazati Szakszervezet elnöke a témához kapcsolódóan emlékeztetett, hogy a szakszervezetek tavaly azt követelték, hogy a minimálbér érje el a fogyasztói kosár legkisebb értékét – ez jelenleg 36 ezer dinár. Ahhoz, hogy ezt sikerüljön megvalósítani, a minimálbér meghatározásának az alkalmával egyébként figyelembe vett hat mérce mellett az elvándorlás aggasztó mértékét is figyelembe veszik, tette hozzá Stojiljković, mondván, hogy a munkaadók már csak nehézségek árán találnak megfelelően képesített munkaerőt. A Szociális–Gazdasági Tanácsban a szakszervezetek azt az álláspontot fogják képviselni, hogy a minimálbér legalább 33-34 ezer dinár között alakuljon, nyomatékosította Stojiljković.