2024. április 19., péntek

Húszszázalékos növekedés az építőiparban

Épül a 10-es és a 11-es közúti folyosó, valamint újabb autópálya-szakaszok tervein dolgoznak

A második negyedévben húszszázalékos növekedést jegyzett az építőipar. Az ágazatban az év hátralevő időszakában is gyarapodást jósolnak, mert nem szűnnek meg a közúti, a vasúti és az infrastrukturális beruházások a jövőben sem – tette közzé az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium.

Szerbiában jelenleg több mint 44 000 aktív építkezési hely van, amire évek óta nem volt példa – tették közzé nyilatkozatukban a minisztérium illetékesei. Mint fogalmaznak, mindez arra utal, hogy a minisztérium által végrehajtott reformok, mint az e-engedélyek és az e-kataszter bevezetése, valamint az új terület- és városrendezési tervek révén megteremtődnek a fejlesztés alapjai.

Emlékeztetnek arra, hogy Szerbia az idén számos kapitális infrastrukturális projektumot hajt végre, nevezetesen a 10-es és a 11-es közúti folyosó kiépítését, és öt újabb autópályaszakasz tervdokumentumain és kivitelezési tervén dolgozik. Ez a moravai korridor, a Bosznia-Hercegovinába vezető autópályának a Sremska Račától Kuzminig terjedő szakasza, a Ruma és Šabac, a Šabac és Loznica közötti szakasz, valamint a 11-es közúti folyosó kiépítésének folytatása. Jővőre pedig megkezdődnek a Niš–Merdare–Priština autópálya első szakaszának építési munkálatai Ništől Pločnikig.

A becslések szerint az újabb, 15 milliárd eurót meghaladó értékű befektetések hozzájárulnak majd az építőipar további fejlődéséhez, ami egyben a bruttó hazai össztermék korábbinál is nagyobb növekedését vonja maga után – állítják a minisztérium illetékesei.