2024. április 25., csütörtök

Ha nyár, akkor tengerparti munka

Mintegy húszezer külföldi idénymunkást jegyeztek be Montenegróban

A déli szomszédoknál az év elejétől július 25-éig összesen 19 500 engedélyt adtak ki külföldi idénymunkások számára, ebből 3600 idényjellegű – tette közzé a montenegrói Belügyminisztérium.

Az ottani hivatalos adatok szerint az idénymunkások többsége, mintegy 2 400 000, Szerbiából érkezik. Bosznia-Hercegovinából 329, Koszovóból 222, Macedóniából 190 Albániából pedig 101 idénymunkás dolgozik a nyáron Montenegróban.

A Montenegrói Foglalkoztatási Szolgálat szerint a január 1-jétől július 25-éig a munkások többsége szállodákban és éttermekben állt munkába.

A külföldiek idényjellegű foglalkoztatására a legtöbb engedélyt a vendéglátóipari ágazatban adták ki (76,66 százalék), majd az egyéb szolgáltatási tevékenységek terén (11,27 százalék) és a mezőgazdaságban, az erdészetben, valamint a halászatban (3,2 százalék) tevékenykedők jutottak munkához – tette közzé Jovan Kostić, a Statisztikai Intézet vezetője.

Emellett, az iroda adati szerint, július 10-étől az idénymunkások közül a legtöbben kisegítőkként és takarítókként kaptak munkát a háztartásokban és a szállodákban (2950-en). Az építkezéseken tevékenykedők szintén jelentős számban jutottak álláshoz külföldön (2580-an), ezenkívül konyhai kisegítők (1820-an), pincérek, csaposok (564-an) és szakácsok (238-an) is munkába álltak a környező országokban.

Goran Bubanja, a Montenegrói Foglalkoztatási Szolgálat tervezési, elemzési osztályának igazgató-helyettese elmondta, hogy az intézet nyilvántartása szerint már évek óta a legnagyobb érdeklődés a recepciós, az adminisztrációs, az értékesítői és a beszerzési munkák felé irányul.

– A munkáltatók azonban főként szakképzett munkásokat keresnek, például szakácsokat, pincéreket, pékeket, henteseket, pizzamestereket és cukrászokat. E területeken van a legnagyobb hiány, mivel az intézet nyilvántartásában évente 2 600 000 munkás szerepel a turizmus és a vendéglátóipar területéről, ami természetesen nem elégíti ki a munkáltatók igényeit – véli Bubanja.

Csúcsidényben kevesebben a horvát tengerparton

Javában tart a nyaralási idény az Adriai-tengeren, a horvátországi idegenforgalmi szervezet adatai szerint azonban a legtöbb vendéget számláló éjszakákon is a szálláshelyeknek csupán a hetven százaléka telt meg. Az adatok alapján a nyaralási idény kellős közepén 511.876 kiadó fekfőhely maradt üres.

Az eVisitor nevű honlap adatai szerint a horvát tengerparton jelenleg 235.929 szálláshelyen 1.709.976 kiadó fekvőhelyet tartanak nyilván. A Horvát Nemzeti Idegenforgalmi Szervezet augusztus 7-ei adatai szerint – a kimutatások alapján akkor tartózkodott Horvátországban a legtöbb bejegyzett vendég – összesen 1.198.000 fekvőhely volt betöltve.