2024. április 19., péntek

Nyár a vízben, vízparton

Tanácsok a strandolóknak hőségben, és az év enyhébb napjaiban

Az előrejelzések szerint a napokban enyhül majd a hosszabb ideje húzódó kánikula, azonban a strandidény várhatóan az alacsonyabb hőmérséklet ellenére még hetekig a vízpartra csalogatja a csobbanni vágyókat.

Méhészkei Kiss Nimród bácskossuthfalvi diplomás úszásoktatótól, vízi mentőtől és testneveléstanártól az iránt érdeklődtünk a helyi Rekreációs Központ strandján, a nyári vendégáradat alatt, hogy milyen szempontokat tartsunk szem előtt, ha strandra indulunk.

– A nap 10–11 óra tájékán kezd a legerősebben tűzni, amikor is a káros UV sugarak is jelentősen erősebben fejtik ki a hatásukat. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő folyadékszükségletét a szervezetnek. Napszúrás ellen ajánlatos világos színű fejfedővel védekezni. Akik érzékenyebbek, azoknak ajánlatos az egész testüket befedő, könnyű, természetes anyagból készült ruházat – hangsúlyozta Méhészkei Kiss Nimród, aki hozzá tette azt is, hogy az elfogyasztott folyadék lehetőleg víz legyen, és még véletlenül sem szénsavas, cukrozott üdítő.

– Nagy melegben a cukrozott italokat, illetve az alkoholos italokat kerülni kell. Ez utóbbi fokozottan érvényes azok számára, akik hosszabb ideig a vízben szeretnének tartózkodni. Főleg akkor jelenthet életveszélyt a tömény alkoholos italok fogyasztása, ha nagy a hőmérsékleti különbség a víz és a levegő között, hiszen ezek az egyének elsőre nem érzékelik reálisan a hideg-meleg hőfokokat. Alkohol hatása alatt előfordulhat pánikroham is a vízben, és sajnos akár végzetes végkifejlet is adódhat, hirtelen szívmegállás, izomgörcs következtében – figyelmeztet az úszásoktató.

– A szülők általában féltik a gyermekeiket, és tiltják a vízbe ugrálást. Valóban sok mindenre oda kell figyelni, amikor a gyermeket a vízben kicsit szabadjára engedik, például a hőségben felhevült testtel tilos a jelentősen hidegebb vízbe beleugrani. Ugyanakkor tudni kell azt, hogy a vízbe ugrálás egyáltalán nem káros dolog, sőt! A víz tulajdonságait ezzel a módszerrel ismerhetik meg leginkább az úszni tanulók. Hiszen az az úszásbiztos egyén, aki beleugrik a mély vízbe, elmerül, kiemelkedik, és mellúszásban jön ki a partra. Vajdaságban több folyami és állóvíz ad lehetőséget a csobbanásra, és a tőlünk távoli tenger is népszerű. A nyílt vizeknél, különösen a folyóvizeknél, a tengernél nagyon oda kell figyelni az áramlatokra, főleg azoknak, akik nem rutinos úszók – nyilatkozta Méhészkei Kiss Nimród, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy ha a környezetvédők között manapság sok vitát kiváltó naptejet vásárolunk, szerinte milyen szempontok alapján emeljük le a boltok polcairól.

– A gyógyvizek, gyógyfürdők fenntartói a legtöbb helyen tiltják, hogy naptejjel bekent bőrrel menjenek be a fürdőzők a vízbe, ennek megvannak a maga ésszerű és indokolt okai. A medencék, nyílt vizek mellett hűsölőknek azonban valahogy meg kell védeniük magukat a káros sugaraktól, és amíg nem találnak ki jobb megoldást, addig véleményem szerint maradnak a naptejek – mondta el az úszásoktató, aki még elárulta azt is, hogy ezeknek a kozmetikumoknak a többsége kiszűri a káros UV sugarakat, és azokat a bőrvédőket ajánlatos megvásárolni, amik minőségesebbek. Ezeket beissza a bőr, és nem mosódnak le egykönnyen a vízbe.