2024. április 24., szerda

Családias légkör az oromi jogásztáborban

Neves előadók és érdekes előadások a nyári egyetemen

Első alkalommal szervezi meg a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a hagyományteremtőnek szánt nyári egyetemét. A rendezvényt a Malomfesztivál keretein belül tartják meg, és az oromi tájház ad neki otthont.

Dr. Várady Tibor akadémikus (Gergely József felvétele)

Dr. Várady Tibor akadémikus (Gergely József felvétele)

A vasárnap esti megnyitót követően három napon keresztül zajlanak az előadások neves szakemberek részvételével. Kedden délelőtt dr. Várady Tibor akadémikus, a Közép-európai Egyetem és az atlantai Emory University emeritus professzora A jog változó sorsa Vajdaságban címmel tartott előadást, majd bemutatták a Mi történt Écskán? című könyvét.

Dr. Várady Tibor akadémikust a fiatal jogászokról és az előttük álló perspektívákról kérdeztük:

– A jogászhallgatók és a jogászok gyakran szembesülnek azzal a kérdéssel, hogy hogyan lehetne a szakma tekintélyét fönntartani. Az előadásokon látom a szakma iránti őszinte érdeklődést. Mint minden más szakmában, a jogban is akkor tud az ember egyensúlyt és személyes boldogságot találni, ha kitart. A jogász szakmában sok lehetőség áll a fiatalok előtt, például ügyvédi, bírói, ügyészi, vállalati tanácsadói pálya. A vajdasági magyar jogászoknak van egy plusz erősségük: eggyel több nyelvet tudnak. Egész pályafutásom alatt azt láttam, hogy roppant fontos a nyelvtudás, s a globalizáció világában ez még inkább így van. Az természetes, hogy aki magyarként itt él, megtanul szerbül, de egyre fontosabb az angol, minden további nyelv pedig isten áldása. Aki kétnyelvű környezetben nő fel, az egy harmadik nyelvet is könnyebben megtanul. Sok másban hátrányunk van nekünk, kisebbségieknek, de ez az előnyünkre válik.

Lakatos Adrián abszolvens joghallgató, a nyári egyetem egyik szervezője elmondta, hogy a jogász egylet már korábban is szervezett konferenciákat a fiatalok számára:

Lakatos Adrián szervező (Gergely József felvétele)

Lakatos Adrián szervező (Gergely József felvétele)

– A nyári egyetem ezeknél sokkal intenzívebb képzést ad, és sokkal inkább a fiataloknak szól. Az oromi Malomfesztivál kellemes hangulatú, természetközeli élményt nyújt. Az emberek nem egy ilyen helyszínt képzelnek el az öltönyös jogászok számára, de a fiataloknak tetszett az ötlet.

Hozzátette, hogy eddig pozitív tapasztalatokat szereztek. Az előadók a program sokszínűségét, a résztvevők pedig a szakmaiságát emelték ki:

– Nagyon örülök annak, hogy az előadók és a fiatalok egyaránt nyitottak az ismerkedésre. Nem volt még olyan előadónk, akit az előadása után a résztvevők ne rohamoztak volna meg a kérdéseikkel. Ez is bizonyítja, hogy azt sikerült nyújtanunk a fiataloknak, ami nekik kell. Mivel eddig jók a visszajelzések, valószínűleg jövőre megismételjük a rendezvényt.

Bancsi Noémi és Firsing Karolina most végezte el az első évet a jogi karon. Noémi érdekesnek tartotta az ötletet, hogy nyári egyetemen vegyen részt:

– Még sosem voltam ilyen rendezvényen, de nagyon érdekelt, hiszen idősebb, régóta a területen dolgozó kollégák mutatják be a saját tapasztalataikat. Nekünk, fiataloknak ez nagyon sokat jelent. A jog nagyon szép foglalkozás, és az egyetemen is mindenki nagyon kedves, nagyon sok új barátot szereztem. A nyári egyetem programjából elsősorban dr. Mezey Barna előadására voltam kíváncsi, ő hétfőn beszélt a büntetőjogról, a börtönbüntetésről. Engem egyébként is nagyon érdekel ez a téma, ő pedig nagyon szépen, professzionálisan adta elő.

Karolinát az összes előadás érdekli, mert úgy érzi, mindegyikből tanulhat valami újat:

– Amint hallottam, hogy nyári egyetemet szerveznek fiatal jogászoknak, rögtön fölkeltette az érdeklődésemet. Már alig várom a következő évet, hogy újra részt vehessek rajta. Nagyon szép foglalkozásnak tartom a jogot, mindig is úgy gondoltam, hogy egyszer jogász leszek. A szívemhez közel állnak az emberi jogok, valószínűleg egyszer ezzel fogok foglalkozni. Sajnos az emberek nem nagyon ismerik a jogaikat, és nem tudják azt sem, milyen szervezetekhez fordulhatnak, ha segítségre van szükségük.