2024. március 28., csütörtök

Nem gyanúsítják többé gyilkossággal a volt kirgiz elnököt

Nem gyanúsítják többé gyilkossággal Almazbek Atambajev volt kirgiz államfőt, sem testőrségének tagjait az exelnök Biskek melletti Koj-Tas faluban található háza ostromakor megölt kommandós ügyében - közölte szerdán a 24.kg kirgiz hírportál saját forrásaira hivatkozva.

"Az ügyészség megállapította annak a férfinak a személyazonosságát, aki megölte Uszenbek Nyijazbeket, az Alfa kommandós egység alezredesét. Tudni lehet, hogy a gyanúsított nem Almazbek Atambajev volt elnök, de nem is a testőrségének egyik tagja. Előzetes értesülések szerint Uszenbek Nyijazbeket saját gépkarabélyával lőtték le. Azt is lehet tudni, hogy a feltételezett elkövetőt elfogták" - írja a 24.kg hírportál.

Szergej Szleszarjev, az exelnök védője a nap folyamán közölte, hogy Atambajev ellen további két jogsértés miatt emeltek vádat. Eddigi vádak kiegészülnek két korrupciós vádponttal, a biskeki hőerőmű korszerűsítésével kapcsolatban elkövetett sikkasztással és az úgynevezett Fórum csoport fővárosi épülete tulajdonjoga átiratásának ügyével. Utóbbival kapcsolatban a TASZSZ orosz hírügynökség megjegyzi, hogy az épület Atambajev tulajdonában van, s bírósági határozat értelmében lepecsételték.

Atambajevet emellett a rendvédelmi szervek ellen tanúsított erőszakkal, tömeges rendbontások szervezésével és túszejtés megszervezésével gyanúsították meg. A vádak között szerepelt a gyilkosság, illetve gyílkosság kísérlete is.

A volt elnököt korábban háromszor is beidézték, hogy tegyen tanúvallomást egy bűnöző, Aziz Batukajev törvényellenes szabadlábra helyezése ügyében. Ő azonban szándékosan figyelmen kívül hagyta az értesítéseket, és csak írásban volt hajlandó válaszolni a bíróságnak.

A kirgiz törvények értelmében, ha valaki háromszor nem tesz eleget annak, hogy személyesen megjelenjen a törvényszéken és tanúvallomást tegyen, a rendőrség kényszert alkalmazhat előállítása érdekében.

Múlt szerdán a biztonsági erők kísérletet tettek Atambajev őrizetbe vételére a főváros, Biskek melletti Koj-Tas faluban található házában, de a volt elnök testőrei szembeszálltak a kommandósokkal, visszaverték a rohamukat, és hatot közülük túszul ejtettek. Az egykori államfő hívei barikádokat emeltek, és gumiabroncsokat égettek, hogy távol tartsák a biztonságiakat. A biztonságiak másnap nagyobb, többezres erővel indítottak újabb rohamot a ház ellen, ahol végül is Atambejev megadta magát. A két nap történései során egy kommandós meghalt, és több mint százan megsebesültek.

A kirgiz nemzetbiztonsági tanács keddi közleménye szerint a kommandós az Atambajev házában talált fegyver lövedékétől halt meg. Az exelnök házában nagy mennyiségben bukkantak fegyverekre, köztük egy puskára. Atambajev beismerte, hogy ez utóbbiból hat lövést adott le.

A volt államfőt a bíróság döntése értelmében augusztus 26-áig vizsgálati fogságban tartják.