2024. április 19., péntek

„Vesztegzár” Hongkongban

Ismét több száz repülőjáratot töröltek

Több mint háromszáz járatot törölt a hongkongi nemzetközi repülőtér vezetése tegnap, miután a légikikötőben ötödik napja ülőtüntetés zajlik. A Lantau-szigeten található, a világ egyik legforgalmasabbjának számító nemzetközi repülőterén mintegy 160 kimenő és 150 beérkező járatot töröltek. Több száz utas kényszerült a repülőtéren tölteni az éjszakát azt követően, hogy hétfő délután az összes aznapi, összesen csaknem 180 járatot töröltek. A Hongkongban rekedt utasok ráadásul semmilyen tájékoztatást nem kaptak arról, hogy mikor kelhetnek útra.

Ülősztrájk a hongkongi repülőtéren (Fotó: AP via Beta)

Az ülősztrájkok miatt tegnap délután a hongkongi repülőtér vezetése az összes járatot törölte, így ismét több ezren rekedtek a repülőtéren (Fotó: AP via Beta)

A békésen zajló ülőtüntetés résztvevőinek többsége hétfőn éjszaka távozott, tegnap délelőtt már csak egy kisebb csoport maradt a helyszínen, de délután ismét tömegesen zárták el a ki- és beérkező terminálokat, így a repülőtér vezetése helyi idő szerint 16.30-kor kénytelen volt felfüggeszteni az utasfogadást (check-in), és ezzel a későbbi járatokat.

Carrie Lam hongkongi kormányzó előző napi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a tüntetők „szakadékba taszítják a várost a jogállamiság lerombolását” célzó törekvéseikkel. Könnyeivel küzdve azt mondta: a repülőtér működését ellehetetlenítő ülőtüntetés, a rendőrőrsök elleni támadások, valamint a megmozdulások során alkalmazott forgalomakadályozás következtében Hongkong többé nem biztonságos hely.

Bachelet független vizsgálatot sürget

Önmérsékletre szólította fel a hongkongi hatóságokat Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa tegnapi, genfi közleményében, és független vizsgálatot sürgetett a hatóságok fellépésével kapcsolatban. A közlemény szerint a rendőrök a tömegoszlatás során többször zárt helyen is bevetettek könnygázgránátokat, amelyek így akár halálhoz vagy súlyos sérülésekhez vezethetnek.

Rupert Colville, a főbiztos szóvivője sajtótájékoztatóján bírálta azt a kínai nyilatkozatot is, miszerint egyes tüntetők viselkedése a terrorizmus első jeleiről árulkodna. Kiemelte, hogy az ilyen vélemények nem segítenek a feszültség csökkentésében.

A kínai beavatkozás katasztrófa lenne

Katasztrófa lenne a kínai beavatkozás a politikai válság sújtotta Hongkongban, a különleges közigazgatási terület utolsó brit kormányzója szerint. Chris Patten úgy véli, Hszi Csin-ping kínai államfőnek az emberek egyesítésére kellene törekednie.

Reggel még sikerült néhány gépet fogadni és indítatni, de délutánra teljesen leállt a forgalom (Fotó: AP via Beta)

Reggel még sikerült néhány gépet fogadni és indítatni, de délutánra teljesen leállt a forgalom (Fotó: AP via Beta)

A konzervatív párti brit politikus a BBC rádiójában úgy fogalmazott, kontraproduktív volt kínai részről „más eszközök” bevetésével fenyegetőzni arra az esetre, ha nem csillapodnak a tüntetések. „Ez katasztrófa lenne Kínára és természetesen Hongkongra nézve is” – mondta Chris Patten, hozzátéve, hogy „Hszi Csin-ping hivatalba lépése óta mindenhol üldözik az eltérő véleményeket és a másként gondolkodókat”, és a kommunista párt ellenőriz mindent.

A korábban brit gyarmat Hongkong 1997-ben tért vissza Kína uralma alá, az egy ország, két rendszer elve alapján viszont a terület nagyfokú önállóságot kapott, független az igazságszolgáltatása, továbbá olyan szabadságjogokat élvez, amelyek Kína szárazföldi részén nincsenek.

Az eredetileg a sokat vitatott kiadatási törvény miatt kezdődött tüntetések azonban évtizedek óta nem látott válságba sodorták a várost, az egyik legnagyobb erőpróba elé állítva a 2012 óta hatalmon lévő Hszi Csin-pinget. A demonstrálók most már az egy ország, két rendszer elvének eróziója ellen tiltakoznak.

Peking odasózhat

Megfigyelők aggodalommal tekintenek Peking fokozódóan elutasító állásfoglalásaira, attól tartva, hogy amennyiben a hongkongi kormányzatnak nem sikerül lecsillapítania a kedélyeket, Kína közbeavatkozna a „rend helyreállítására”, melyet elsődleges feladatként jelölt meg. Jang Kuang, a kínai kormány hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának szóvivője ráadásul úgy nyilatkozott: „a szélsőséges tüntetők különösen veszélyes tárgyakkal támadtak a rendőrökre, s ez már önmagában bűncselekménynek számít, és a terrorizmus első jeleiről árulkodik”. A terrorizmus bélyege ürügyként szolgálhat a kemény fellépésre Peking részéről.