2024. március 29., péntek

Ökológiai katasztrófa Ivanjicánál

A Moravica folyót nagyobb mennyiségű fűtőolaj szennyezte be – Lokalizálták a szivárgást

Ökológiai katasztrófa fenyegette Nyugat-Szerbiát, Ivanjica községben kedden rendkívüli helyzetet hirdettek ki, ugyanis nagyobb mennyiségű fűtőolaj ömlött ki a Moravica folyóba. A folyó a szennyezést Arilje, Požega és Čačak irányába sodorta, és hogy ezt megfékezzék, a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó szektor képviselői ádáz küzdelmet folytattak kedden éjjel. A zsíros folyadék terjedését hálókkal próbálták megakadályozni, de így is elég nagy felületet beszennyezett.

Mint arról a helyi média beszámolt, a folyó már teljesen fekete volt Ivanjica községben, és a szennyezés a helyi temető irányában terjedt, ökológiai katasztrófa fenyegetett, hiszen a Kušićan település közelében a folyó teljesen lehetetlenné tehette volna a tisztítást, és onnan egyenes út vezetett volna Arilje, Požega és Čačak irányába.

A pakurát az ivanjicai Rehabilitációs Kórház használja fűtésre. Mint az RTS (Szerbia Rádió és Televízió) közölte, a speciális kórház mintegy 70 tonna tartalékkal rendelkezik, amit nemrég vásároltak meg, felkészülve az előttünk álló télre.

Momčilo Mitrović, Ivanjica község elnökhelyettese a közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a fűtőolaj az esőnyelő csatornán keresztül jutott a Moravica folyóba. Kiemelte, ahogy észrevették a szivárgást, a környezetvédelmi és a kommunális felügyelők azonnal reagáltak.

– Egyelőre az a legfontosabb, hogy megállítsuk a pakura szivárgását, ugyanis a folyó Arilje, Požega és Čačak felé sodorja a szennyezést, és jelentős ökológiai katasztrófát okozhat egész Szerbia számára – hangsúlyozta Mitrović. Hozzátette, így a tartályokban levő fűtőolajat át kell tölteniük egy másik tárolóba, hogy le tudják állítani, illetve csillapítani a szivárgást, valamint szanálni a károkat.

A folyó mentén élő polgároknak már hétfőn délután feltűnt a folyó felszínén lebegő zsíros folt. Azóta kellemetlen szagot árasztott a környéken.

Mitrović a Tanjug hírügynökségnek elmondta, a szennyezés nem érte el a vízgyárat, hiszen 15 kilométerrel feljebb található, így az ivóvíz továbbra is fogyasztható. A szennyezés alatt, a folyó folyásának irányában azonban a jószágitatásra sem ajánlott a víz. Mint rámutatott, ezt tanácsolta a helyi Közegészségügyi Intézet is.

A szennyezés helyszínén kint voltak az önkormányzatok képviselői, a vízgazdálkodási felügyelőség, és a Szerbia Vizei vállalat rendkívüli helyzetekkel foglalkozó szektorának képviselői is, akik egész éjjel háló lefektetésével igyekeztek fenntartani a szennyezés terjedését.

A szivárgás azonosítása azonban több időt vett igénybe, és csak kedden éjjel, éjfél után érkezett meg három üres tartály Ubból, amelyekbe sikerült áttölteni a több tonna pakurát. Az Info liga hírportál információi szerint az egyik 75 tonnás tartály szivárgott.

– Lokalizáltuk a problémát, és kiderült hogy az egyik 75 tonnás tartály szivárgott. Most szivattyúzzuk a folyóból a kiömlött fűtőolajat, de sajnos a szennyezés már túl messzire jutott. Lesznek következményei. Szerintem ez a legnagyobb ökológiai katasztrófa, ami valaha is elérte Ivanjicát – nyilatkozta az Info ligának Momčilo Mitrović.