2024. március 28., csütörtök

Gólyákat csapott agyon az áram

Az ornitológusok a középfeszültségű vezetékek szigetelését követelik

Paraćinnál mintegy 40 madarat pusztított el az áramütés – közölte a Madarak Védelmével és Kutatásával Foglalkozó Szerbiai Társaság. A társaság ornitológusai a Potočac falu polgárainak bejelentéseire reagálva ment ki a helyszínre, és ott 28 fehér gólya és több másfajta madár tetemére talált.

Fotó:Beta

Fotó:Beta

A polgárok arra panaszkodtak, hogy gyakran szakadozik az áramellátás, így az áramszolgáltató terepi vizsgálata során derült ki, hogy a középfeszültségű távvezetékek, amelyek a Nagy-Morava mentén húzódnak, gyakran okozzák az erre tévedő madarak vesztét.

A vezeték áthalad a Nagy-Morava termékeny völgyén, ugyanakkor a közvetlen közelében található a helyi szeméttelep is, és a környéken több mocsár is található a homok- és kőbányáknak köszönhetően. Itt gyakran megfordulnak a gázló madarak – áll a szervezet honlapján. A közleményben kiemelték, kedden a helyszíni szemle során 28 fehér gólyát, 9 hollót, 1 egerészölyvöt, 1 szürke varjút, illetve 1 seregélyt találtak. Az egyik gólya súlyosan megsérült, és a belgrádi állatkertbe szállították ápolásra.

– Félelmetes látványt keltettek a megégett lábú és tollú madarak, amiből kiderült, hogy áramütés okozta a vesztüket – emelte ki az N1 televíziónak Slobodan Knežević, a Madarak Védelmével és Kutatásával Foglalkozó Szerbiai Társaság képviseletében.

A társaság rámutatott, hogy ornitológusaik több hónapos monitoringja bebizonyította, sürgősen izolálni kell a középfeszültségű távvezetékek oszlopait és vezetékeit, ami új szemléletet vezetne be az áramhálózat és a madárak védelembe is.

A Szerbiai Villanygazdaság gyors reakciójára számítanak, hogy megfékezzék a madárvilág pusztulását, amit a Paraćinnál felállított infrastruktúra vált ki.