2024. április 23., kedd

Hűvös helyet és friss vizet

A forróság nemcsak az emberi szervezetet terheli meg, hanem házi kedvenceinkét is. Ha nem viseljük gondjukat megfelelően, akár végzetes kimenetelű is lehet a hőség által okozott hőguta. Arról, hogy ilyenkor mit tehetnek a gazdik Jasmina Šarčevićet, a Happy Vet állatorvosát kérdeztük.

– Minél melegebb lesz az idő, a házi kedvencek annál nehezebben viselik el a forróságot. A kutyák és macskák több hőt termelnek, vastagabb szőrfelületük pedig megtartja azt. Az emberektől eltérően az állatok csak a mancsaikon keresztül izzadnak. A macskák sokkal könnyebben viselik a meleget, a legtöbb állat lihegéssel próbál hűlni, de az olyan rövid orrú állatok, mint a perzsamacska, a mopsz, a buldog kevésbé tolerálják a magas hőmérsékletet a többinél – nyilatkozta a szakember.

Több módon is könnyíthetünk kedvenceinken ebben az időszakban.

– A kutyákat a reggeli vagy az esti órákban érdemes ilyenkor hosszú sétákra vinni, ha kertes házban él a kutyus és sokat van kint, érdemes árnyékos részt biztosítani a számára, ahova elbújhat. A kutyaház nem a legjobb megoldás, mert oda beszorul a meleg. Fontos, hogy sose hagyjuk kedvencüket zárt gépjárműben, mert ott pár perc leforgása alatt nagyon magas lehet a hőmérséklet. Mindig adjunk nekik elegendő friss és hideg vizet, ha van olyan gyerekmedence, amit nem használunk, akkor azt megtölthetjük vízzel. Ebben az évszakban a hideg kőpadlót is szeretik. A mancsaikra is figyelni kell, mert ilyenkor nagyon felforrósodnak a járdák és könnyen égési sérüléseket szerezhetnek. A rövid, fehér szőrű, rózsaszín bőrű kutyák könnyen le is éghetnek a tűző napon, őket a fülüknél és az orruknál be lehet kenni valamilyen fényvédő krémmel. Kerülni kell a kutyák edzését a déli órákban és ellenőrizni kell az aktivitásukat is, mert ők maguk nem tudják mikor kell leállni a szórakozással. Különösen ébernek kell lenni azoknál az állatoknál, amelyek nincsenek jó formában, teltek, légzési zavaraik vannak – figyelmeztet az állatorvos.

Végzetes is lehet, ha kedvencünk hőgutát kap. Jasmina Šarčević elmondta, hogy ennek előjelei a zihálás, a túlzott nyáladzás, az élénken vörös íny, nyelv, a hányás, a hasmenés, a vontatott járás.

– Ha ilyesmit észlelünk kedvencünknél, akkor ebben az esetben fontos, hogy az állatorvos érkezése előtt hűvösbe helyezzük az állatot, spricceljük le hideg, de ne jeges vízzel vagy mártsuk abba bele, a hasfalat, a farok alatti részt és a mancsokat töröljük át. Az is nagyon jó, ha egy hideg vízzel átitatott törölközőt teszünk a nyaki részre – ajánlja a szakember.

Nyaralni is magunkkal vihetjük kedvencünket, ha olyan tengerpartot találunk, amit kifejezetten kutyáknak alakítottak ki. Horvátországban számos ilyen üdülőhely és kutyabarát szálló van.

– Ha úgy döntünk, meg szeretnénk osztani kedvencünkkel a tengerpart élményeit, mindenekelőtt a kötelező dokumentumok beszerzésével kell kezdenünk a felkészülést. Elsősorban útlevelet kell kérni, amibe be kell jegyeztetni az oltásokat. Országonként változnak az elvárások, Horvátországban például FAVN vizsgálatot kérnek, azaz veszettség-tesztet. Erre a vizsgálatra egy hónapot kell várni, mert az antitestek ennyi idő alatt mutatkoznak meg. Ezt követően az állatorvosi rendelőben vérvételt kell készíteni, hogy annak mintáját az újvidéki Pasteur intézetbe küldjék a szakemberek. Hozzávetőlegesen egy-két hét leforgása alatt érkezik meg az eredménye annak, hogy immúnis-e az eb a veszettségre – részletezte Jasmina.

Az állatorvos elmondta, Szabadkán nincs kutyáknak előirányzott fürdőzőhely, viszont a Ludasi-tóban, a Palicsi-tóban vagy Majdánon úszhatnak.

– Az állóvizekben több a baktérium, így annak megvannak a maga kockázatai. Az egyik legveszélyesebb a leptoszpirózis, ami akkor veszélyes, ha az ebet nem oltották be. A gazdinak oda kell figyelnie arra, hogy minden fürdőzés után tiszta vízzel lemossa a kedvencét annak érdekében, hogy a baktériumokat eltávolítsa a bőrről és a szőrről – mondta a Happy Vet szakembere.