2024. április 25., csütörtök
MESTERSÉGEK ÜNNEPE – 2019

Rámás csizma, szegedi papucs

A budapesti Mesterségek Ünnepén az idén a lábbeli a kiemelt téma, díszvendégük pedig Japán

Az év legnagyobb vásári forgataga Magyarországon a Budavári Palota kanyargós utcáiban zajló Mesterségek Ünnepe. A rendezvény célja mindenképpen a régi mesterségek éltetése, bemutatása, amely most augusztus 17-étől 20-áig tart.

Aki járt már ott, visszavágyódik a régi idők vásári forgatagába. Mesterek, kézművesek kínálják portékáikat, a vásárlók nézelődnek, válogatnak, forgatják a kiválasztott vásárfiát, talán még alkudnak is. Valahonnan a tárogató hangja hallatszik. Régi magyar hangszer. Felsír, majd szaporábbra vált. Gyerekek visongása kíséri. Jól érzik magukat a játéksarokban. A mesterek persze gondoltak rájuk is. Annak idején a nagyapák, apukák számtalan játékot készítettek, faragtak a gyerkőcöknek. Akkor még nem léteztek játékboltok.

Nemsokára mintegy 800 hazai és 150 külföldi mester, kézműves „veri fel” sátrát az őseink koptatta köves budavári utcákon. Régi mesterségek elevenednek fel, mint a bőrművesség, a mézeskalács díszítés, kékfestés, csontdíszítés, fazekasság, szövés, fonás, nemezkészítés, gyertyamártás, kovácsművesség, tojásdíszítés és még korántsem vettük számba mind. Mennyi tudás egyik oldalról, mennyi élmény a másikról! És kipróbálni, megfigyelni, kérdezni is lehetséges!

A rendezvény díszvendége Japán, annak apropóján, hogy az idén a két ország közti diplomáciai kapcsolatok létesítésének 150. évfordulóját jegyzik. A japánok nagyon készülnek, hogy méltóképpen bemutathassák kézműves hagyományaikat. A fesztiválon lesz pecsétkészítő mester is. Országukban ugyanis szinte mindenkinek van saját pecsétje, melyet hivatalos iratokhoz használnak. És ami a jó, hogy bárkinek készíteni fog a helyszínen. Mit hoznak még? Bemutatják a kalligráfiát, a hennafestést, s mint kiderült, a kékfestést ők is ismerik. Gasztronómiájukból is kapunk ízelítőt, lesz sushi készítő bemutató is.

Rámás csizma eladóóóó! (Sok Kornélia felvétele)

Rámás csizma eladóóóó! (Sok Kornélia felvétele)

A fesztivál kiemelt témája a lábbeli. Rámás csizma, táncos cipők, szegedi papucs, hogy csak az ismertebbeket említsem. Erre a témára készítettek egy bizonyára nagyon érdekes kiállítást, amelyet a Budavári Palotában tekinthetünk meg. A kiállítás a világ különböző részein készült papucsok sokféleségét hivatott bemutatni, s ami hangsúlyozandó, hogy ezek mind kézműves termékék. Érdemes lesz bekukkantani oda is, hiszen olyan érdekességeket is megtudhatunk, mint például azt, hogy egy pár papucs mindkét darabja egyforma volt, és viselés közben alakult ki, hogy a menyecske melyiket hordja majd a jobb, melyiket a bal lábán.

A szokásokhoz híven két színpadon is muzsikálnak, táncolnak fellépők, mint például a Kerekes Band, Lajkó Félix és nagyzenekara, a Matyó Néptáncegyüttes, Szalonna és Bandája, lesz szíriai zene, dobzenekar, kimonóbemutató, sőt Iaido (japán harcművészeti) bemutató is.

Nagyon vonzó a program, hatalmas nyári élmény lehet bárkinek. Családi bevállalás is lehet, hiszen rengeteg élmény várja a gyerekeket. Lehet inni, enni, mit szem-száj megkíván, főként népi eledeleket.

A napijegy 2500, a kedvezményes jegy 4-18 éves korig, és a nyugdíjasoknak igazolvány felmutatásával 1500 forint. Családi jegy is kapható négyféle variációban.

A fesztivál négynapos, megkoronázása az augusztus 20-ai kenyérszentelés. A vár alatt ismét megnyílik az Ízek Utcája, amely szintén sok érdekességet nyújt a gasztronómia kedvelőinek.

Nyitókép: Rámás csizma eladóóóó! (Sok Kornélia felvétele)