2024. március 29., péntek

Folytatni kell a párbeszédet

Az öt nagyhatalom tárgyalóasztalhoz szólította Szerbiát és Koszovót

Az ötök kormánya arra szólította fel Szerbiát és Koszovót, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és minél hamarabb folytassák a párbeszédet az EU szárnyai alatt, ugyanis a status quo nem fenntartható állapot. Felhívták a tárgyalófelek figyelmét arra is, hogy tartózkodjanak azoktól a lépésektől, amelyek ellehetetlenítik a megállapodást, hiszen mindkét államnak szüksége van arra a tágabb euroatlanti integráció eléréséhez, írja a Beta hírügynökség.

Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok ma egy közös közleményt adott ki, amelyben támogatásukról biztosították az EU magas képviselőjét abban, hogy elősegítse a Szerbia és Koszovó közti megállapodás megszületését. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a megállapodásra addig nem kerülhet sor, amíg a tárgyalófelek nem mutatnak hajlandóságot a kompromisszumra, nem hárítják el a felmerülő akadályokat és nem folytatják a párbeszédet.

A közleményben, amelyet az USA belgrádi nagykövetsége továbbított a szerb médiának, meg is nevezik mely akadályok elhárítása szükséges, így Koszovót arra szólítják fel, hogy vonja vissza azt a határozatot, amely a Szerbiából érkező árura kirótt 100 százalékos vámdíjakra vonatkozik. Szerbiát pedig arra figyelmeztetik, hogy hagyjon fel azzal a kampányával, amelyet Koszovó függetlensége elismerésének visszavonására indított.

Az ötök kormánya rámutat, hogy egy év stagnálás után eljött az ideje annak, hogy a kilencvenes évek összetűzései végére pont kerüljön, és a tárgyalás egy teljesen más, pozitív szellemben folytatódjon, hogy közös nevezőre juthassanak a felek, Szerbia és Koszovó lakosságának biztonságos és ígéretes jövője érdekében.

– Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és az USA kormánya egységes abban a szándékában, hogy átfogó, politikailag fenntartható és jogilag kötelező érvényű megállapodáson keresztül teljesen normalizálja Belgrád és Pristina viszonyát, amely regionális stabilitást eredményez majd. A status quo lehetetlenné teszi Koszovó és Szerbia EU-tagságát, és nem is fenntartható állapot – áll a közleményben. Rámutattak, az öt állam kormánya kész arra, hogy segítséget nyújtson Szerbiának és Koszovónak abban, hogy a polgárok végre élvezhessék a békét.