2022. május 22., vasárnap

Bukovinai táncokat tanultak

Ötödik néptánc-tánctábor Firityházán – Szent István-napi műsorban lépnek föl

A Törökkanizsa mellett, a szikes legelő peremén található apró észak-bánáti kis faluban, Firityházán hétfőtől szombatig szólt a zene a Ricze-féle tájház udvarán. Itt tartották meg az immár ötödik törökkanizsai néptánctábort. Bartók Zsófiától, a tábor egyik szervezőjétől megkérdeztük, milyen táncokat tanultak a gyerekek és a néptánc mellett még mivel foglalkoztak az öt nap során:

– Öt évvel ezelőtt szerveztünk először néptánctábort Törökkanizsán. A tábor helyszínéül három évvel ezelőtt választottuk a firityházi Ricze-házat, a Törökkanizsáért Egyesület tájházát, amelynek udvarán egy nagyobb sátor árnyékában több mint harminc gyerek öt napon át gyakorolhatott a tapasztaltabb táncosok irányításával.

A firityházi tánctábor résztvevői (Gergely József)
A firityházi tánctábor résztvevői (Gergely József)

A nyári tánctáborral megpróbáltuk a községünk magyar ajkú fiatal néptáncosait összefogni. Vannak köztük, akik már több éve foglalkoznak néptánccal, de fiatal kezdők is voltak a táborban. Délelőtt és délután is gyakoroltak a gyerekek a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület néptáncosainak, Dancsó Vivien és Csizmadia Zsolt irányítása alatt.

Az idén bukovinai néptáncokat tanultak a gyerekek. Azért választottuk a bukovinai táncokat, mert az oroszlámosi gyerekek először vannak velünk a táborban, és sok játék van ebben a táncban, ez a kisebbeknek vonzóbb, érdekesebb lehet. Minden reggel hozta őket a busz és este hazavitte őket. Ők inkább alsós korosztályba tartoznak. A táborban csak az idősebb, már önállóbb törökkanizsai táncosok aludtak kint, a többieket autóbusz szállította naponta haza, majd másnap reggel vissza.

Korábban még a törökkanizsai táncosok sem foglalkoztak részletesebben a bukovinai táncokkal, nekik is érdekes volt a sok játékos elemet tartalmazó néptánc. Amit az öt nap alatt megtanultak a táncosok, már a következő hét végén, a törökkanizsai Szent István-napi ünnepségen a közönség előtt a színpadon be is fogják mutatni.

A táncoktatás mellett egyéb programokat is szerveztünk minden napra, volt íjászat, történelemóra Rákócziról. A nagyságos fejedelemről kaptak egy-egy mesét a csapatok és azt dolgozták fel négy nap alatt, majd drámajáték formájában elő is adták. Volt gyöngyfűzés, nyakláncokat, hajcsatokat készítettek, vizes csapatjátékokat szerveztünk a melegben, hogy felfrissüljenek. A szombati zárónapra komplett koreográfiát készítettünk a tanultak bemutatására.

A szülőket nem terheltük anyagiakkal a táborban, mindenki azzal járult hozzá, amivel tudott, minden gyereknek csak ötszáz dinárt kellett fizetnie. A tábort támogatta az önkormányzat, a Bethlen Gábor Alap, a Törökkanizsáért Egyesület és számos magánszemély – mondta Zsófia.