2024. április 25., csütörtök

Az aratás méltó lezárása

Szabadkán megtartották az idei Dužijancát

Szabadkán a hétvégén tartották meg az immár 109. Dužijanca központi rendezvényeit. A hagyományos bunyevác horvát aratóünnepség pénteken este a városháza előcsarnokában a Tavankúton a szalmatechnika első naiv galériájában megrendezett 34. művésztelep alkotásait bemutató kiállítás megnyitójával kezdődött, majd a város főterén tamburazenekarok koncertjével folytatódott. Ez utóbbi keretében Stjepan Beretić, a Szent Teréz székesegyház lelkésze bemutatta az idei aratópárt. Az aratópár a szabadkai Snežana Skenderović és a szintén szabadkai Pavle Horvacki. Az este során kiválasztották az aratópár kísérőit is.

Az idei aratópár az újkenyérrel (Benedek Miklós felvétele)

Az idei aratópár az újkenyérrel (Benedek Miklós felvétele)

A Dužijanca központi programjára vasárnap délben, a Szent Teréz székesegyházban megtartott kenyérszentelő szentmisét követően került sor. A mise után díszes felvonulást tartottak, a meghívott vendégek gyalog, illetve feldíszített lovaskocsikon vonultak a központban felállított színpadhoz. A műsor központi elemeként Szabadka polgármestere, Bogdan Laban átvette az újkenyeret, és felemelte a négy égtáj felé. A polgármester felszólalásában kiemelte, hogy ma nemcsak azért gyűltünk össze a város központjában, hogy megünnepeljük a sikeres aratást, hanem hogy hálát adjunk az újkenyérért, és emlékezzünk minden korábbi aratópárra, akik előttünk ünnepelték a vajdasági termőföld legszebb ajándékát, a kenyeret. Az idei Dužijanca védnöke Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa volt, aki horvátul szólt az egybegyűltekhez.

– A Dužijanca, amely a kultúra számos elemét magába olvasztja, az embert és az ember munkáját dicséri, ugyanakkor mindazokról megemlékezik, akik nemzetük, illetve lakóhelyük jobbá tételén fáradoznak. Az az öröm és lelkesedés, amit a résztvevőknek és a látogatóknak az arcán láttam, megerősített abban a hitemben, hogy ez a rendezvény megérdemli, hogy ne csak helyi és országos szinten, de szélesebb európai keretek közt is beszéljünk róla – fogalmazott Navracsics Tibor.