2024. március 29., péntek

Nyári egyetem jogászoknak

Jogtudományi előadások a VI. Malomfesztiválon
Isten hozott a Malomfesztiválra!

Isten hozott a Malomfesztiválra!

Új programelemmel bővült a Malomfesztivál: a Vajdasági Magyar Jogász Egylet először szervezte meg nyári egyetemét, amelyet a fesztivál keretében tartanak meg augusztus 11. és 14. között az oromi tájházban. A rendezvény fiatal jogászok és joghallgatók számára nyújt lehetőséget arra, hogy érdekes és hasznos előadásokon vegyenek részt. A résztvevők három napon keresztül neves szaktekintélyek előadásait hallgathatják meg. Az előadások témái a jogtudomány széles területét felölelik, és olyan kérdésköröket is magukba foglalnak, mint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos jogi és felelősségi kérdések, az európai börtönügy vagy az egyenjogú nyelvhasználat egykor és ma.

A nyári egyetemen mindezek mellett bemutatják dr. Várady Tibor Mi történt Écskán? című könyvét, és fakultatív programként borkóstoláson is részt vehetnek az érdeklődők. Lakatos Adrián, a nyári egyetem egyik szervezője elmondta, hogy családias hangulatú rendezvényre számítanak 10–20 résztvevővel:

– A célcsoportunk elsősorban a fiatal jogászok és joghallgatók, de szeretettel várunk idősebbeket is, van is jelentkezőnk még a nyugdíjas korosztályból is. Számos nagy tudású jogászprofesszort, bírót, ügyvédet, sőt alkotmánybírót és ombudsmant is az előadóink között tudhatunk. A rendezvény alatt együttműködünk a Malomfesztivál építő-, szépítő- és alkotótáborral is, közös kulturális programokon veszünk velük részt. Az érdeklődők irodalmi esteken és filmvetítéseken is részt vehetnek.

Jövőbeli terveikről elmondta, hogy előadás-sorozatukat minden évben szeretnék megismételni. Amennyiben az idei rendezvény jól sikerül, és elnyeri a fiatalok tetszését, akkor jövőre egy nagyobb szabású előadás-sorozatot szerveznek majd. Mint mondta, már az idén is jelentkeztek külföldi résztvevők, a jövőben tovább bővítik a rendezvényt. Hozzátette, hogy terveik szerint a helyszín is folyamatosan változni fog: az évek során Vajdaság számos pontján megszervezik a nyári egyetemet, ezáltal lehetővé téve, hogy minden érdeklődő részt vehessen rajta.