2024. április 24., szerda

A tánc relaxáció, élvezet, zenével átszőtt élet

Rozmaring Attila neves táncos és koreográfus, valamikori folklórtáncos, aki a Queen újvidéki tánciskola megalapítója, és összesen több mint 2000 alkalommal vendégszerepelt, lépett fel televíziós (pl. újévi) műsorokban, fesztiválokon, szerdán, Újvidéken, a Vajdasági Múzeumban tart előadást Tánccal a világ körül, Görögország (Plesom kroz svet, Grčka) címmel.

A táncolásról azt vallja: ez az ő életútja. Hétévesen néptáncosként kezdte, később folytatta páros tánccal. Még korábban próbálkozott, de akkor még nem találta meg magát a táncban. Ebből a tapasztalatból azonban tanult, és arra törekszik, hogy a táncolni vágyóknak megkönnyítse a bemutatkozásukat, ugyanis az első benyomás igen lényeges.

Rozmaring Attila életében a folklórral egy időben hódított a breake dance. Sok serdülő, amikor szórakozni ment, rágyújtott, sört ivott, vagy verekedett, neki azonban nem kellett mást tennie, csak pár tánclépést, mindjárt magára vonta a kortárs lányok figyelmét.

A szakmabeliek kiemelik, hogy a táncoktató stílusán látszik, hogy gyermek- és fiatalkorban amatőrként komolyan vette a folklórtáncolást, sokat gyakorolt és sokat fellépett. Szerinte a páros táncok relaxáció és élvezet, java része a folklórból keletkezett, és ez nem a tánc különleges formája, hanem alapformája. Számára a táncolás zenével átszőtt életet, átlagosnál mosolygósabb arcot, fiatalos energiát és részben fiatalos küllemet adott. Továbbá megannyi szép pillanatot csodálatos emberekkel, sok jó ismerőst, és számos különleges alkalmat az önbizonyításra. Például különleges érzés töltötte el az első színházi bemutatójuk, az FBI – Dosije Tesla c. előadás után, amikor a közönség felállt és tapsolt a Queen táncosainak. Ezt az örömet megélni, amikor a generációjából sokan fotelban ülnek vagy fogadóirodában, Rozmaring Attila számára nagy élményt jelentett.

Három fiára nem erőlteti a táncolást. Azt vallja: elég, hogy beléjük ültette a táncolás iránti szeretetet. Amikor a táncolás belép valaki életébe, ott marad, csak az egyéntől függ, hogy használja-e.

A kiváló táncos és koreográfus életéről és munkájáról még sok érdekeset megtudunk abból az előadásából, amelyet a Duna utca 35. alatti, székvárosi Vajdasági Múzeumban tart szerdán, 20 órakor. Az érdekesnek ígérkező rendezvényre ingyenes a belépő. A férőhely korlátozott.