2024. április 25., csütörtök

Négy állományban merült fel sertéspestisgyanú

Bosznia felfüggesztette a szerbiai húsimportot

Szerbia eddig négy olyan esetet jelentett be, amelyek során felmerült a gyanú a sertéspestis jelenlétére – tette közzé a párizsi székhelyű Állategészségügyi Világszervezet (OIE). Három esetet regisztráltak Belgrád közelében, egyet pedig az Al-Duna környékén – számol be az Állategészségügyi Világszervezet a szerb mezőgazdasági minisztérium jelentésére hivatkozva – írja a Reuters.

Az ügynökség szerint mindeddig hét sertés pusztult el a betegségben, és 114 egyed megsemmisítését rendelték el. Az afrikai sertéspestis olyan fertőző állatbetegség, amelyre sem védőoltás, sem gyógymód nem létezik, az emberre nézve azonban nem veszélyes.

A hír hallatára Bosznia-Hercegovina kormánya tegnap úgy döntött, ideiglenesen felfüggeszti a sertéshús behozatalát Szerbiából. Azért ideiglenesen, mert a Szerbiából importált húsból mintát küldtek kivizsgálásra Spanyolországba, a madridi referencialboratóriumba. A további lépések az onnan érkező eredményektől függnek.

A szerbiai agrártárca nem tartja meglepőnek Bosznia-Hercegonia kormányának döntését, ugyanis az agrártárca is ugyanígy cselekedett, amikor Magyarországon és Bulgáriában felütötte fejét a betegség.