2024. április 19., péntek

Overturizmus fenyegeti a szomszédokat

Montenegró és Horvátország a világ tíz legveszélyeztetettebb országa közé tartozik az overturizmus szempontjából. Az új kifejezés arra a helyzetre vonatkozik, amikor a felkapott turistahelyet célba vevő látogatók száma negatív hatással van a helyiekre és a környezetre.

Egy külföldi turisztikai értékelő portál felsorolása szerint Horvátország esetében, amely a második helyen áll a listán, azaz egy helybelire 3,78 vendég jut. Montenegró a hatodik helyet foglalja el. A becslések szerint egy főre 3,02 turista jut. A hetedik helyen Görögország áll, amelyet Észtország, Írország és Dánia követ, amely a tizedik helyre került a listán.

A városokat illetően Dubrovnik a tíz legveszélyeztetettebb város között a harmadik helyet foglalja el, éves szinten egy helybelire 1000 látogató jut. A portál szerint az overturizmust meg kell különböztetni a tömegturizmustól, mivel egyes desztinációk képesek megbirkózni akár több millió turista fogadásával is, másoknak viszont ennél jóval kevesebb látogató jelenléte is gondot okozhat.