2024. április 19., péntek

Az a cél, hogy megmaradjon a VMSZ vezető szerepe Topolyán

Interjú Fremond Árpáddal, a párt községi szervezetének régi/új elnökével

Tisztújítás volt a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai és falusi helyi szervezeteiben, illetve a községi szervezet élén is történtek változások. A topolyai községben mintegy 1200 tagot számláló párt munkájával és céljaival kapcsolatban Fremond Árpádot, a VMSZ községi szervezetének régi-új elnökét kérdeztük.

Milyen szempont alapján választották, erősítették meg a helyi szervezetek vezetőségi tagjait?

– Minél több fiatalt és új arcot szerettünk volna lehetőséghez juttatni. Vannak néhányan, akik most léptek a társadalmilag aktív pálya irányára, vagyis a politikai vizekre, és akadnak olyanok is, akik korábban csak tagok voltak, és most vállaltak feladatot vezetőségi szinteken. Topolya községben 10 településen vagyunk jelen, ami bizonyos értelemben kihívások elé állít bennünket, de úgy érzem, hogy a VMSZ-ben politizálók által kitűzött közös célokat az önkormányzatban felelősséget vállaló tagságunk maradéktalanul igyekszik megvalósítani. És ezt az irányt igyekszünk a jövőben is tartani.

Kik kerültek a falvakban tevékenykedő helyi szervezetek élére, történtek-e változások községi szinten?

– A bajsai helyi szervezet élén továbbra is Plohl Edvin áll, a bácskossuthfalvit Fazekas Róbert, a brazíliai csoportot Kelemen Arnold vezeti, Gunarason pedig Kovács Viktor kapott alkalmat, hogy bizonyítson. Kavilló helyi szervezetét Baksa Januskó Izolda vezeti, Pacséron továbbra is Szabolcski Szabolcs az elnök. A pobedai helyi szervezet vezetője Keresztes Andrea, Topolyán Tomik Nimród, Zentagunarason Fekecs József, a bogarasi-topolyai helyi szervezet élére pedig Fűzéresi Angéla került. Községi szinten jómagam maradtam az elnök, de két új alelnököt választottunk meg Sípos Hajnalka és Szatmári Adrián személyében. Sípos Hajnalka a zentagunarasi helyi közösség egyik oszlopos tagja, Szatmári Adrián pedig a községi önkormányzatban tevékenykedik projektfelelősként, és azon munkálkodik, hogy a VMSZ megvalósítsa a választási ígéreteit.

Milyen célokat tűztek ki a következő időszakra?

– Fontosnak tartom, hogy kommunikáljuk azon polgárok felé az elképzeléseinket és a megvalósított célokat, akik itthon képzelik el a jövőjüket. Ez azért is jó gyakorlat, mert időről időre bennünket is emlékeztet a választási ígéreteinkre. Illetve az sem mellékes, hogy a terveink és a megvalósított eredmények valamennyi lakosnak követhetőek legyenek. A másik szempont, hogy elérhetőek legyünk a választók számára. Például a Topolyán és a falvakban szervezendő rendezvények, programok keretében tudjuk meghallgatni a véleményeket és a további elképzeléseket. Számvetésként elmondhatom, hogy azon célok közül, amiket a korábbi választások előtt kitűztünk, valamennyit elkezdtünk, folyamatban vannak, de van olyan is, amire pontot tettünk.

Új helyszínen a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai irodája, a jövőben a Tito marsall utcában, a Prosperitati Alapítvány helyi irodája szomszédságában működik (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Új helyszínen a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai irodája, a jövőben a Tito marsall utcában, a Prosperitati Alapítvány helyi irodája szomszédságában működik (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A választások utáni időszakkal kapcsolatban az a nem titkolt célunk, hogy az önkormányzat élén az elnöki tisztség betöltője továbbra is a VMSZ soraiból kerüljön ki. Ezt azért is mondom, mert a tisztújító közgyűléssel a kilenc hónap múlva esedékes általános tartományi és helyi szintű választásokra igyekeztünk megkezdeni a felkészülést. A helyi szervezetek vezetőségi tagjainak az lesz a feladatuk, hogy ezen a megmérettetésen a lehető legjobban szerepeljenek a tagsággal együtt.

A gazdaságfejlesztés szempontjából mit hoz a jövő?

– Községi szinten az egyik legfontosabb projektum Topolya ipari parkjának fejlesztése. A mögöttünk hagyott időszakban több olyan vállalat jelent meg, amely munkahelyeket tudott teremteni. Ezt a sorozatot hamarosan folytatjuk, további cégek startjával.

Az oktatás terén mi a helyzet?

– Sikerként könyvelhetjük el, hogy felújítottuk a község oktatási intézményeinek épületeit, folyamatban van a diákotthon befejezése. A nehézségek ellenére meg tudtuk tartani a község fennálló iskolahálózatát, példaértékű a felsőfokú ösztöndíjrendszerünk. A másik dolog – úgy gondolom, ez a topolyai önkormányzat  egyedülálló sikere –, hogy a diákok utaztatását a község területén teljes egészében fedi.

Nyitókép: Új helyszínen a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai irodája, a jövőben a Tito marsall utcában, a Prosperitati Alapítvány helyi irodája szomszédságában működik (Kazinczy Paszterkó Diana felvé