2024. április 24., szerda

Késik az új szennyvíztisztító építése

A temerini pótköltségvetésről szóló képviselő-testületi vita során az ellenzék részéről elhangzott megjegyzésre válaszolva Milka Jurić, a községi tanács pénzügyi felelőse elmondta, hogy az önkormányzat nem mondott le és nem állt el az új szennyvíztisztító megépítésétől. A projektum nemcsak jellegében, hanem a beruházás nagyságát illetően is a legjelentősebbnek számít az elkövetkező években.

Temerin (Góbor Béla felvétele)

Temerin (Góbor Béla felvétele)

A beruházás nagyságából és jellegéből adódóan magától értetődik, hogy egy év alatt nem realizálódhat az új szennyvíztisztító létrehozása. A köztársasági környezetvédelmi minisztérium elvben 300 millió dinárral támogatja az építkezést, ám erről nem született meg a döntés. Ha létezne, a községi költségvetésben kimutatott többletet már most az új szennyvíztisztító építésére lehetne fordítani. A községnek saját eszközeiből ugyanis 120 millió dinárral kell hozzájárulnia a projektumhoz. Ha meghozzák a döntést a 300 millió dinárról, az önkormányzat biztosítja a maga részét – közölte a pénzügyi felelős.

Meg kell említeni azt is, hogy az ideiglenesnek számító tisztítóberendezés tíz évvel ezelőtt épült, a kapacitása már majdnem megtelt. Talán még 100-150 háztartást rá lehet kapcsolni, de többet már nem. A rendszer erőforrásai már kimerülőben vannak, nem képes több szennyvíz megtisztítására. A tervezett, új szennyvíztisztító mintegy 18.000 polgár szükségleteit tudja majd ellátni.

Az új berendezés létrehozását a mostani helyén tervezik, bizonyos részei kompatibilisak a régi rendszer elemeivel. Az új tisztító egyébként teljesen más technológián alapul, ezért a régire nem lesz szükség.