2024. április 25., csütörtök

Átfogó útkarbantartási munkálatok Bácsfeketehegyen

Ha valaki a napokban Bácsfeketehegyen jár, azt tapasztalja, hogy a falu szinte minden utcája munkaterületté vált. Ennek nem más az oka, mint egy átfogó útkarbantartási akció, amely Kishegyes község önkormányzatának és a helyi közösségnek a jóvoltából valósul meg. Minden évben igyekeznek a tél során megrongálódott utcákat járhatóvá tenni – számolt be lapunknak Juhász Attila, a  helyi közösség titkára.

A tábla még veszélyre figyelmeztet, de a bemélyedést már feltöltötték (Lakatos János felvétele)

A tábla még veszélyre figyelmeztet, de a bemélyedést már feltöltötték (Lakatos János felvétele)

– Sajnos évről évre azt tapasztaljuk, hogy a téli időszak megviseli az úttesteket, és mindig új kátyúk keletkeznek. A helyi közösség és a kommunális közvállalat rendszeresen dolgozik az útpadkák karbantartásán, ennek ellenére az atmoszferikus vizek nagy része az úton folyik le. Ez a folyamatos vízmosás kikezdi felső réteget, a fagy pedig megteszi a magáét. Emellett a nagymértékű rongálódásokat az is okozza, hogy a korszerű mezőgazdasági gépek sokkal nehezebbek, mint régebben, és az anyagmozgatás során a nyerges vontatók is behajtanak az utcákba. Amikor ezek az utcák készültek, akkor nem láttak előre ekkora terhelést. Az idén a kátyúk mellett azzal is szembesülnünk kell, hogy a Nikola Đurković utca egy szakaszán jelentősen leülepedett az úttest. Erre  táblával hívtuk fel a figyelmet, valamint ki kellett írni a közbeszerzést, mivel a helyrehozatala nagyobb összegű beruházást igényelt. A kátyúk és a bemélyedés helyrehozatalára elsődlegesen 100 tonna aszfaltot irányoztunk elő. Ez azt jelenti, hogy a településünk minden aszfaltos utcájában az összes nagyobb kátyút elhárítjuk. A Sava Kovačević utcában sajnos annyira sérült az útburkolat, hogy a kátyúzás nem vezetne eredményhez. Erre és még pár utcára vonatkozóan már elkészítettük az újraaszfaltozás tervdokumentációját. Most várjuk a pályázati lehetőségeket, és bízunk benne, hogy még az idén sikerül elvégeznünk ezeket a munkálatokat – mondta el a titkár.

A kátyúzás mellett egy másik jelentős eredmény, hogy az iskolánál lévő új kutat próbaüzemben bekötötték a vízhálózatra. Egy év alatt ez a második új kút, amely elkészült – számolt be Juhász. Ez azt jelenti, hogy Bácsfeketehegy számára elegendő vízmennyiséget tudnak biztosítani, viszont igen gyakoriak a csőtörések, mivel a vízhálózat már nagyon régi. A helyi közösség már elkészítette a teljes vízhálózat felújításának a tervét. Ezt olyan formán állították össze, hogy a vízvezetékcserét szakaszonként is el lehessen végezni. A titkár bízik abban, hogy két-három utcában hamarosan le tudják cserélni a régi csöveket.

A helyi közösség szeretne szeptember 1-jéig egy zúzottköves parkolót kialakítani az óvoda előtt. Erre azért van szükség, mert amikor a szülők hozzák és viszik a gyerekeket az óvodába, akkor szűkösek a jelenlegi parkolási lehetőségek.

Juhász végezetül arról is szólt, hogy már szervezik a szüreti napokat.

– A Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesülettel és Karatepe Hagyományőrző Egyesülettel közösen szervezzük a hagyományos 48. szüreti napot. Az idén is lesz táncos-zenés felvonulás, kultúrműsor, valamint birkapaprikás-főzőverseny – mondta a titkár, majd arról is szólt, hogy az idén is lehet kedvezményes áron birkapaprikást venni.