2024. április 25., csütörtök

Trump szerint Kim Dzsong Un rövidesen folytatni kívánja a tárgyalásokat az atomprogramról

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető rövidesen folytatni kívánja a tárgyalásokat országa atomprogramjáról az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával - állította szombaton Donald Trump amerikai elnök Kim levelére hivatkozva.

Az amerikai elnök reggeli Twitter-üzenetére reagálva az észak-koreai vezető egyben "bocsánatot kért" a minap végrehajtott észak-koreai ballisztikusrakéta-kísérletek miatt, amelyek igencsak aggasztják Szöult és a nagyhatalmak többségét, de szemmel láthatólag nem izgatják a Fehér Ház urát - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.
"A Kim Dzsong Un által elküldött levélben igen kedvesen magyarázta meg: a találkozásunkat szeretné, hogy megkezdjük a tárgyalásokat, miután befejeződött az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlata" - közölte az amerikai elnök.
A tárgyalások jelenleg holtponton vannak, annak ellenére, hogy Phenjan gyors folytatást ígért.
"Ez egy hosszú levél volt, amelyben főként a drága és nevetséges hadgyakorlat miatti panaszok voltak" - tette hozzá az amerikai elnök, aki gyakran bírálja a saját a hadserege és a dél-koreai fegyveres erők által tartott hadgyakorlatokat.
"Némi bocsánatkérés is volt a levélben a rövid hatótávolságú rakétákkal végzett kísérletek miatt, és közölte, hogy a hadgyakorlat végeztével ezek a kísérletek is véget érnek. Minél előbb szeretnék találkozni Kim Dzsong Unnal" - tette hozzá Trump. Az éves közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat hétfőn kezdődött, és még egy hétig tart.