2024. április 24., szerda

Hazája egységét félti a brit exkormányfő

London már a megállapodás nélküli Brexitre készíti föl a világot

A brit gazdaság visszaeséssel, a font árfolyama zuhanással figyelmeztet a közelgő (rendezetlen) Brexit veszélyeire. Gordon Brown exkormányfő a jelenlegi kabinet „romboló populista, nacionalista ideológiája” miatt az ország egységét félti.

Teljes „harckészültségben” várja a brit kormány a szigetország EU-kilépésének (Brexit) október 31-ére kitűzött dátumát. Még a tanácsadóinak is megtiltotta, hogy szabadságra menjenek. Mindenkinek ki kell vennie a részét a Brexit előkészítésében.

A távozás leghangosabb szószólójaként Boris Johnson miniszterelnök menetrendszerűen ismételgeti, hogy ezúttal nem lesz halasztás, miként márciusban, hanem következik a végleges szakítás az Unióval. Legkésőbb az októberi határidő napján, de akár előbb is.

Johnson egyre gyakrabban emlegeti a megegyezés nélküli Brexit lehetőségét. Annak ellenére is, hogy az előző brit kormány (tavaly) egyezséget kötött az EU-val a különválásról. Igaz, a dokumentumot a brit parlament nem fogadta el. Johnson most újratárgyalná a megállapodást, ám Brüsszel erre nem hajlandó.     

Sokan ezért úgy ítélik meg a helyzetet, hogy a Johnson-kabinet számára immár a rendezetlen, szabályozatlan („papírok nélküli”) kilépés az elsődleges forgatókönyv. London ugyan tagadja ezt, ám közben már igyekszik felkészíteni a szigetországot és a világot a megállapodás nélküli Brexitre. A lehetőséget annak ellenére sem veti el, hogy minden számítás, elemzés szerint emiatt komoly veszteségek érik az Egyesült Királyságot. 

A politikai huzakodás máris érezteti hatását a brit gazdaságban, amely a második negyedévben 0,2 százalékkal csökkent az előzőhöz képest. Ilyenre 2012 óta nem volt példa. A visszaesést a Brexit körüli bizonytalanság okozta.

A vállalatok félnek, amit az is jelez, hogy a második negyedévben fél százalékkal csökkentek az üzleti célú beruházásaik. A politikai zűrzavar okozta gazdasági bizonytalanságot jól érzékelteti az is, hogy Nagy-Britannia autógyártása látványosan zsugorodik. Csak júniusban 13 százalékkal kevesebb gépkocsi készült az országban, mint egy éve; 2019 első felében pedig csaknem húsz százalékkal csökkent az autóipar teljesítménye. Jó ideje az angol font árfolyama is nagyokat esik (a legfontosabb devizákhoz képest).  

A jegybank a minap arra figyelmeztetett, hogy Nagy-Britannia 2020 elején abban az esetben is recesszióba süllyedhet, ha egyeztetett feltételekkel, zökkenőmentesen (vagyis megállapodással) hagyja el az EU-t.

Némely politikus ennél nagyobb gondoktól is tart. Sőt Gordon Brown brit exkormányfő az ország egységét is veszélyeztetve látja, ha megállapodás nélkül szűnik meg az uniós tagság. Ezért az egyezség nélküli Brexit megakadályozását javasolja.

Legutóbbi írásában arra is figyelmeztet, hogy a Johnson-kormányt „egy romboló populista, nacionalista ideológia” vezérli, amely felkorbácsolja a skót, az ír, az angol és a walesi nacionalizmust. Ennek pedig akár az Egyesült Királyság felbomlása lehet a vége.

A kormányzó Konzervatív Párt tagjainak többsége máris fontosabbnak tartja a brit EU-tagság megszűnését, mint az ország egységének megőrzését. A meghökkentő álláspontot az érintettek a legnagyobb brit közvélemény-kutató intézet, a YouGov által nemrég végzett felmérésekor fejtették ki. Brown szerint ez aggasztó, de még borzasztóbbnak tartja azt, hogy a toryk véleménye csak kevés embert nyugtalanít az Egyesült Királyságban.

Július 24-ei hivatalba lépése óta Johnson már felkereste Észak-Írországot, Skóciát és Walest, ahol azt hangsúlyozta, hogy az egész ország egységének megóvására törekszik.