2024. április 19., péntek

Sokan ülnek volán mögé ittas állapotban

Ittas vezetés miatt történik a legtöbb baleset, nyilatkozta az SZRTV reggeli műsorában Vladimir Rebić, a rendőrség igazgatója. A nyári idényben ugyan fokozott a közúti ellenőrzés, mégis szinte minden nap halálos áldozatokról szólnak a híradások. Júniusban 54, júliusban 63 személy veszítette életét az utakon Szerbiában.

Az elmúlt tíz év kimutatásai alapján az országban, nyári időszakban, 170 és 260 közé tehető a balesetekben elhunytak száma. A 2019-es idényben eddig 130 életet követeltek különböző közlekedési balesetek, de még az augusztus nagy része hátra van, így ez a nyár sem hoz sajnos javulást a számok tekintetében, vonta le a következtetést Vladimir Rebić. Statisztikai értelemben a 2014-es év nyara volt a legkedvezőbb, akkor 140 személy vált baleset áldozatává, míg 2012 nyarán 265-en veszítették életüket az utakon, ami az elmúlt tíz év legelrettentőbb számadata, sorolta Rebić.

A Szerb Rendőrség igazgatója elmondta, a közlekedést nagyban befolyásolja az abban résztvevők lelkiismeretessége, felelősségtudata, szinte minden a sofőrökön múlik.

A törvény már nem lehetne rigorózusabb, az ellenőrzés folyamatos, mégis sokszor megtörténik a baj. Az alkoholos befolyásoltság, a gyorshajtás önmagában is elég ahhoz, hogy szerencsétlenség történjen, de sokszor az ittas sofőr jóval erősebben nyomja a gázpedált is, amely az esetek nagy százalékában egyenlő a halálos ítélettel, sajnos sokszor olyanok számára is, akik csak rosszkor voltak rossz helyen.

– Az elmúlt napokban ismét az ibari úton történtek a legkomolyabb balesetek. Bízom abban, hogy az autóút Obrenovac-Čačak közti szakaszának megnyitóját követően ez valamelyest megváltozik – tette hozzá Vladimir Rebić.