2024. április 23., kedd

Roger 38, Felix 19

A változatosság kedvéért szerdán este és éjjel nem a torontói női, hanem a montreali férfitornán születtek meglepetések. A nőknél annyi az újdonság, hogy az ausztrál Ashleigh Barty máris elveszítette a világelsőséget, és már csak az a kérdés, hogy hétfőn a japán Naomi Oszaka, vagy a cseh Karolina Plišková lesz másodízben a ranglista éllovasa, és esetleg az US Open első kiemeltje is. A japán máris elhagyta az ausztrált, a csehnek pedig a jelen állás szerint minimum elődöntő kell, és Oszaka minden további győzelme csak csökkentené Plišková esélyét.

Montrealban előbb a francia Richard Gasquet győzte le az 5. helyen kiemelt japán Kej Nisikorit, azután a Györét verő chilei Christian Garin valóságos fegyverténnyel rukkolt elő, hisz kemény borításon John Isnert rövidítések nélkül csak elvétve verik. A 23 éves chilei nagyszerűen kezelte az amerikai veterán adogatásait, és két breakkel nyert. Az ostor a műsor zárószakaszában csattant, amikor a lengyel Hurbert Hurkacz három játszmában verte a tavaly döntős görög Sztefanosz Cicipaszt. Feladással nyerte a kanadai rangadót Felix Auger-Aliassime, aki tegnap az orosz Karen Hacsanov elleni meccsel ünnepelte 19. születésnapját. A tortán egyébként a minden idők legjobbjának tartott Roger Federer is tegnap fújta el a gyertyákat, a svájci ugyanis pontosan kétszer olyan idős mint Auger-Aliassime.

Volt oka az elégedettségre a címvédő Rafael Nadalnak is, aki ugyan váratlanul nehezen vergődött zöld ágra a brit Daniel Evansszal. A spanyol megszerezte 378. győzelmét az 1000-es tornákon, amivel az örök lista élén beérte Federert. E listán 345-tel Novak Đoković a harmadik.