2024. március 29., péntek
OLVASNIVALÓ

Nyár végi filmes szemle

Augusztusi filmbemutatók

Ahogyan a szerencsejátékban vétek a bolondot nem kifosztani, úgy a filmgyártók is úgy vélekednek, hogy egy kasszasikerről halálos bűn még egy bőrt nem lehúzni. Ennek a legékesebb példája talán az augusztus elején mozikba kerülő Halálos iramban: Hobbs&Shaw (Fast&Furious presents: Hobbs&Shaw) című akciófilm. Az F&F mozifilm-sorozatról már eleve nyolc bőrt lehúztak, s készülőfélben van a kilencedik eresztés is, de a gyártók a rend (és a mind nagyobb bevétel) kedvéért a széria mellékszálát is elindították, amely Dwayne Johnson és Jason Statham formálta, egymással örökké civakodó karakterekre összpontosít, s akiknek ezúttal ketten együtt kell egy, az egész világot veszélyeztető szuper-katonával szembeszállni.

Hasonló, bőrlenyúzási célzattal készült a 47 méter mélyen című, tipikusan nyári túlélő-horror film második része is (47 Meters Down: Uncaged), amelyben négy tizenéves lányka egy vízalatti barlang-labirintusban történő búvárkodás közben behatol a legveszélyesebb cápafaj területére.

Az év legjobb vígjátéka címre esélyes a Jó srácok című film, amely három srácról szól, akik finoman szólva sem a legmenőbbek a suliban. Egyikük révén mégis meghívást kapnak egy buliba, de nem mernek úgy odaállítani, hogy nem tudják, hogyan is kell csókolózni. Erre ellopják egyikük apjának a drónját, hogy kémkedjenek az idősebb szomszédlány után. Persze ahogy lenni szokott, minden balul sül el.

A Netflix az év nyolcadik hónapjában teszi elérhetővé a Red Sea Diving Resort című, megtörtént eseményen alapuló filmet. A Chris Evans főszereplésével készült történet a Moszad izraeli hírszerző szolgálat legendás, Mózes elnevezésű hadműveletét meséli el, amikor is a titkosügynökség egy vörös tengeri búvarközpont álcája alatt menekítette Izraelbe a szudáni zsidókat.

Az amerikai rendezőzseni, Richard Linklater rendezésében kerül a mozikba Maria Semple magyarul is megjelent, Hová tűntél, Bernadette? (Where’d You Go, Bernadette) című regényének moziváltozata. A történet címszereplőjét Cate Blanchett alakítja, aki ki nem bírja állni az embereket, és egy családi kirándulást megelőző nap eltűnik, de a lánya, Bee (Emma Nelson) nyomozni kezd utána.

Magyarországon úgyszintén a hónap első hétvégéjén kezdik a Vita&Virginia – Szerelmünk története című ír, romantikus drámát, amely Virginia Woolf és barátnője szerelmének a történetét meséli el.

A közelmúlt történelmének, a dokumentumfilmek és az összeesküvés-elméletek kedvelőinek izgalmasnak ígérkezik a Cold Case Hammarskjöld című dokumentumfilm, amelyben Mads Brügger dán rendező és Göran Björkdahl svéd magánnyomozó igyekszik megoldani Dag Hammarskjöld egykori ENSZ főtitkár ellen elkövetett merényletet, s miközben nyomoznak, egy az ENSZ főtitkár megölésénél is súlyosabb bűncselekmény nyomaira bukkannak. Dag Hammarskjöld svéd politikus és 1953-tól az ENSZ főtitkárának a repülőgépe 1961-ben, az ENSZ csapatok és Moise Csombe katangai erői közötti fegyverszüneti tárgyalásra tartva, a mai napig tisztázatlan körülmények között zuhant le a mai Zambia területén. A jelenlegi vélekedések szerint az ENSZ főtitkárának repülőgépét minden bizonnyal lelőtték.