2024. április 25., csütörtök

Egyre keresettebbek a golyóálló iskolatáskák

Az új tanév közeledtével az Egyesült Államok boltjaiban megnőtt a kereslet a golyóálló, páncélszerű iskolatáskák iránt. A főként száz és kétszáz dollár közötti áron kínált különleges iskolaszer több helyen már ki is fogyott a készletből.

A floridai Miami egyik magántanintézetében már régóta árulnak olyan golyóálló paneleket, amelyeket a diákok a táskájuk belső hátlapjához erősíthetnek. Ám ennél már jobb megoldás is született: az iskolatáskákat teljesen átalakították, megerősítették, s így már golyóálló pajzsként is használhatók.

Különösen a 2018 februárjában történt parklandi mészárlás óta kelendőek a golyóálló változatban készült modellek. (A floridai városka Marjory Stoneman Douglas középiskolájának volt diákja akkor 17 személyt ölt meg, és ugyanennyit megsebesített gépfegyverrel az oktatási intézményben.)

Kamala Harris szenátor, demokrata párti elnökjelölt-aspiráns az Egyesült Államok erkölcsi és biztonsági válságának szimbólumaként tekint a golyóálló iskolatáskákra. Elkeseredett jogvédők és állampolgárok pedig teljes képtelenségnek tartják, hogy országszerte szülők tízmilliói küldik rettegve iskolába gyermekeiket, s ezen magáncégek ráadásul még nyerészkednek is. Ezért egyre elszántabban sürgetik, hogy az illetékesek szövetségi szinten szigorítsák meg a fegyvertartás szabályait.

A lövöldözők elleni védekezés és a fegyvertartás szigorítása ismét központi téma a médiában a texasi El Pasóban és az ohiói Daytonban történt hétvégi vérengzések miatt. A több mint harminc ember halálát okozó két tömegmészárlás ugyan nem iskolai környezetben történt, de a legtöbb áldozattal járó amerikai fegyveres támadások helyszínei általában egyetemi központok, illetve általános és középiskolák. (Forrás: 444. hu/nytimes.com)