2024. április 25., csütörtök

Az ellenzék személycseréket követel

A Szövetség Szerbiáért bojkottálja a választásokat, ha nem menesztik egyes testületek vezetőit és tagjait – A hatalom szerint a törvények szabályozzanak és ne a pártok
Nebojša Zelenović: Három követeléssel állt elő az ellenzék (Fotó: Beta)

Nebojša Zelenović: Három követeléssel állt elő az ellenzék (Fotó: Beta)

A jövő tavasszal esedékes választások feltételeiről, a kampány finanszírozásával kapcsolatos kérdésekről egyeztetett második alkalommal a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karán, zárt ajtók mögött a hatalom és az ellenzék. A vita alatt és azt követően – a korábbi bejelentésekkel összhangban – a Chatham House szabályait alkalmazták. Ez azt jelenti, hogy tilos a résztvevők által elmondottak közvetlen idézése, viszont a résztvevők szabadon felhasználhatják a kapott információkat, de anélkül, hogy az arról tett beszámolókban feltárnák az előadók, véleményt nyilvánítók identitását, hovatartozását. Az egyeztetés kilenc órakor kezdődött, amelyet követően újságíróknak is nyilatkoztak a politikai pártok tagjai. Nebojša Zelenović, a Szövetség Szerbiáért ellenzéki koalíció elnöklője a találkozó után kijelentette, három követeléssel állt elő az oppozíció, melyek teljesítése elengedhetetlen a választások igazságos lebonyolításához, s ezek hiányában a Szövetség a bojkott mellett lesz kénytelen dönteni. Szükségesnek tartja az Elektronikus Médiát Szabályozó Tanács (REM) tagjainak leváltását és új személyek kinevezését, a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) új tagjainak meghatározását és kinevezését, továbbá a Köztársasági Korrupcióellenes Ügynökség igazgatójának a menesztését. Azt mondta, hogy ezeknek a lépéseknek a megtétele jelzés lenne arra vonatkozóan, hogy az ország a szabályos és igazságos voksolás megtartása felé halad, ellenkező esetben semmi értelme sem lesz a további egyeztetéseknek. Megítélése szerint Szerbia mély krízis felé halad, s ez az állapot tovább folytatódik, ha a hatalom nem garantálja a szabad voksolás feltételeinek maradéktalan teljesítését. Megítélése szerint minden döntés Aleksandar Vučić államfőnek, a Szerb Haladó Párt elnökének a kezében van. Zelenović közölte, nem akar pontos határidőt szabni arra, mennyi ideje van a hatalomnak a helyzet javítására, s mikor döntenek véglegesen a bojkott mellett, de annyit elárult, hogy csupán hetekről beszélhetünk.

Vladimir Orlić: A hatalomnak is érdeke a megkérdőjelezhetetlen választási folyamat (Fotó: Beta)

Vladimir Orlić: A hatalomnak is érdeke a megkérdőjelezhetetlen választási folyamat (Fotó: Beta)

NE LÉPKEDJÜNK HÁTRAFELÉ!

Vladimir Orlić, a Szerb Haladó Párt képviselője azt mondta, hogy a vezetőség kész elfogadni azoknak a javaslatoknak egy részét, amelyeket a nemkormányzati szervezetek terjesztettek elő, vagyis a Szabad Választások és Demokrácia Központ (CeSID), a Kutatásokért, Átláthatóságért és Felelősségért Központ (CRTA) és a Transparency Serbia. Az SZHP-nek semmi kifogása sincs az ellen, hogy a választásokat a lehető legkorszerűbb és legtisztább módon szervezzék meg, hiszen a hatalomnak is az a célja, hogy a polgárok biztosak legyenek benne, a lehető legpontosabb eredményeket közli a választási bizottság. A haladókat az sem zavarja, ha átfésülik a választói névjegyzéket. Orlić közölte, az elektronikus adatbázisnak köszönhetően most már átjárhatóság van a névjegyzék és az anyakönyvi adatok között, de amennyiben valaki további ellenőrzéseket lát jónak, az csak pozitív irányba lendítheti a választások szabályosságának megítélését. Más ellenzéki követelésekkel kapcsolatban elmondta: nem érti, miért lenne jó az, ha pártok határoznák meg a jövőben a REM vagy a RIK tagjait, ezt a területet már jogszabályok rendezik, s nincs szükség rosszabb megoldások elfogadására.

MENJÜNK MÁSHOVA!

A mai egyeztetésen a Szerb Haladó Párt tagjai mellett megjelentek az Új Párt, a Demokrata Párt, a Modern Szerbia Pártja, a Néppárt, a Liberális Demokrata Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és civil szervezetek tagjai is.

Žarko Obradović, az SZSZP tisztségviselője szerint teljesen világos, hogy egyes kérdésekben nem közeledtek egymáshoz az álláspontok. Azt nyilatkozta, hogy a szocialisták számára a következő választási időszak „mindig azonnal elkezdődik az előző lezárását követően”. Mint mondta, nem világos számára, hogy egyesek nem akarják „ellátni a polgárok által rájuk ruházott feladatokat”, amikor közelednek az új választások.

Az LDP és az Elég volt! mozgalom másként képzeli el a hatalmi és ellenzéki pártok konzultációját. Az Elég volt!, mely nem vett részt az egyeztetésen, a köztársasági képviselőház elnökénél tartaná inkább a vitákat, míg az LDP egyenesen Vučićhoz fordulna, mint mondják, úgyis az ő kezében van a döntés.

TÍZ NAP MÚLVA ÚJ TALÁLKA

Vladimir Đurić, a Modern Szerbia Pártjának képviselője a vitát követően közölte: a légkör megfelelő volt, egyetértettek a résztvevők abban, hogy egyes jelenségek valóban problematikusnak számítanak a szerb társadalomban. Véleményének adott hangot, hogy a helyzet felismerése önmagában még nem eredmény, mindenki tudatában van annak, hogy a választási törvény jelenleg a „nagyobb játékosokat” favorizálja, de az lenne a lényeg, hogy ebből a felismerésből törvényjavaslat is szülessen. Meggyőződésének adott hangot, hogy Szerbia még messze áll egy ilyen jelentős lépésnek a megtételétől. Aris Movsesijan, az Új Párt képviselője szerint a pénteki vita már eredményesebb és konstruktívabb volt, mint az első. Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Párt elnöke, korábbi bejelentésével összhangban, ezúttal nem vett részt az egyeztetésen, mert az nem volt nyilvános.

A találkozót ez alkalommal is a Nyílt Társadalomért Alap szervezte. Milan Antonijević koordinátor közölte, hogy tíz nap múlva újabb egyeztetést tartanak, ekkor a média áll majd a vita középpontjában.