2024. március 29., péntek

Hétvégén falunap és szántóverseny

Tartalmas szórakozás vár minden kikapcsolódni vágyót Gunaras legnagyobb rendezvényén

Gunaras legnagyobb és legtömegesebb eseménye a falunapi rendezvénysorozat, aminek a szántóverseny is részét képezi. Az idei évben XIX. alkalommal kerül megrendezésre a gunarasi helyi közösség, az Univerzum Ifjúsági Klub, az általános iskola és a civil szervezetek szervezésében. A falu minden intézménye és civil szervezete kiveszi a részét a munkából, mondta el lapunknak Kovács Viktor, a rendezvénysorozat egyik szervezője.

– Az idén 19. alkalommal tartjuk meg a falunapot, ami kezdetben csak egy kis összejövetel volt a kenyérszentelővel egybekötve, mostanra viszont komoly programmá nőtte ki magát, mondhatni, hogy a falu legnagyobb eseményévé. Ilyenkor szinte minden helybeli kijön a központba, hogy együtt ünnepeljünk és szórakozzunk. Emellett sokan más településekről is érkeznek, mert érdekesnek tartják ezt az eseményt. Ez a rendezvény azért is jó, mert a helyi tehetségek fel tudnak lépni, a civil szervezetek pedig bemutathatják a munkájukat – mondta el Kovács, majd arról is szólt, hogy ilyenkor elég sok elszármazott gunarasi is hazalátogat, s nekik külön figyelmet szentelnek.

Az idei év takarékossági év a gunarasi helyi közösség számára, ugyanis jövőre szeretnék kibővíteni a közösségi ház nagytermét. Ez a takarékosság a falunap szervezését is befolyásolta, de ebből a közönség remélhetőleg keveset vesz észre, hangoztatta a szervező.

– Próbáltunk takarékoskodni a szervezés során, pl. az idén sokkal kevesebbet költünk a fellépőkre. A lebonyolítás során nem fogunk annyi mindenre költeni, mint a korábbi években, sok mindent megújuló eszközökből próbálunk megoldani. Nagy hangsúlyt fektettünk a részletekre és a központ kidíszítésére, ezen is spórolni fogunk az idén. Ettől függetlenül a szokásos programok nagy részét megtartjuk és sztárvendég is lesz. Egy újítást is bevezettünk, ugyanis először tartunk utcabált. Reményeink szerint a vendégek nem fogják észrevenni ezt a takarékoskodást, ez csak számunkra, szervezők számára jelentett némi gondot – fogalmazott Kovács, majd hozzáfűzte, hogy igyekeztek mindent olyan színvonalúra összehozni, amilyen eddig is volt.

A falunapi programsorozat szombaton kezdődik a szántóversennyel. Ezt a Gunarasi Gazdakör szervezi, társszervező az Univerzum Ifjúsági Klub, mondta el a szervező, majd arról is szólt, hogy vasárnap tartják a főzőversenyt, aminek külön érdekessége is lesz: újfajta sütőket találtak ki a helybeliek, s meg lehet nézni ezek működését. A délelőtt során a gyerekeket is számos érdekesség várja, lesz légvár, bungee trambulin és egy meglepetésjáték is. Mindez természetesen ingyen várja a legkisebbeket, tudtuk meg Kovácstól. Délután az ifjúság számára szerveznek vetélkedőket, lesznek akadálypályák, ügyességi játékok is. A kenyérszentelő szentmise előtt, 17,30-kor fellép a templomban Koncz Regina opera-énekesnő, aki gunarasi származású. A misét követően lesz a művelődési műsor, fellép a falunap a sztárvendége, lesz tűzijáték, majd az utcabál.

Falunapi program

Az idei gunarasi falunapi program aug. 10-én, szombaton reggel 8 órakor paintballal kezdődik, a labdarúgópályán. 9 órakor kezdődik a hagyományos szántóverseny a Mackó-soron, ahol számos izgalmas tartalom várja a vendégeket. Este 8 órakor szabadtéri mozi kezdődik a központban, valamint kártyaverseny a Fehér Szarvas vendéglőben. Aug. 11-én, vasárnap reggel 7 órakor a szvetityevói tavon rendezik meg a Szántó Arnold emlék-horgászversenyt. 10 órakor kézműves foglalkozások kezdődnek, 11 órakor pedig főzőverseny a faluháznál. 11 óra 30 perckor veszi kezdetét az Univerzum Ifjúsági Klub vetélkedője, 13 órakor pedig ünnepi sokadalom lesz a Faluháznál, valamint kiállítás-megnyitók. 14 órakor kezdődik a Deák Zoltán-emléktorna, 14 óra 50 perckor pedig ünnepélyes eredményhirdetések lesznek. 16 órakor tűzoltó-bemutató, 17 óra 30 perckor ünnepi szentmise, 19 óra 30 perckor pedig művelődési műsor kezdődik. Az est sztárvendége, Komáromi Pisti 21 órától lép fel, ezt 22 órától tűzijáték követi. 22 óra 15 perckor utcabál kezdődik az Adai Bohém Fiúkkal, valamint retródiszkó a Fehér Szarvas vendéglőben.

Az idei gunarasi falunapot Topolya község önkormányzata támogatja.