2024. április 20., szombat
MAGYAR LABDARÚGÁS

Fehérvári cél: lemosni a gyalázatot

Az Európa-liga-búcsú után a bajnokságban kell javítani, a Fradi még mindig pihen

Egyelőre úgy tűnik, bejött a Ferencvárosnak a halogató taktika, no nem a pályán, hanem az OTP Bank Liga sorsolásánál. A címvédő a múlt hétvégén a Bajnokok Ligája selejtezőjére való hivatkozással elhalasztotta a Debrecen elleni bajnokiját, kedden pedig nagyszerű eredményt, 1:1-es döntetlent ért el a horvát Dinamo Zagreb otthonában. A sorozat folytatódik, a zöld-fehérek ezúttal sem lépnek pályára, így az újonc ZTE is szabadnapot kap.

A múlt hét legkínosabb eredményét a Fehérvár érte el, miután a hazai 1:0-ás győzelem után idegenben hosszabbítás után 2:0-ra kikapott a liechtensteini Vaduztól, és kiesett az Európa-ligából. Ezt követte egy vasárnapi, Kaposvár elleni 4:2-es siker, de hiába Futács Márkó és Armin Hodžić duplája, a kínos kiesést nem lehetett csak úgy elfelejteni.

Amit az elmúlt években felépítettünk a nemzetközi kupákban, nagyon szép dolgokat, azt most leromboltuk. Magyarországon a vereségnek nincsen annyi gazdája, mint a győzelemnek, aminek az elmúlt pár évben, ha jól emlékszem, mindig nagyon sokan örültek; amikor bajnoki címet, kupagyőzelmet, csoportkört és playoffokat értünk el. De ezt elviseljük, semmi probléma, férfi módjára el kell viselni, most is itt állunk, és beszélünk erről a szégyenről – hogy néhány ember, aki vért akar látni, az is örüljön az ilyenfajta kifejezéseknek” – nyilatkozta Kovács Zoltán sportigazgató. Ha valaki, ő tudja, milyen érzés ezt a blamát a pályán átélni: 2006 nyarán 74 percet játszott az Újpest színeiben, amikor a Vaduz 4:0-ra nyert a Megyeri úton.

A fehérváriak vasárnap a szomszédos Felcsúton lépnek pályára, a Puskás Akadémia ellen már bemutatkozhat az újonnan szerződtetett 24 éves észak-macedón középső védő, Visar Musliu, aki a helyi bajnok Shkendija együttesétől érkezett.

A meccs egyébként rangadó lesz, hiszen az első és a második helyezett találkozik egymással: a Puskás Akadémia meglepetésre 3:1-re nyert Újpesten, ahol a szurkolók érthető módon nem voltak a legboldogabbak, és nemtetszésüknek is hangot adtak. A csapat játékosa, Zsótér Donát értetlenségét fejezte ki ezzel kapcsolatosan: „Őszintén, engem hidegen hagy, hogy mit skandálnak a szurkolók. Nem tudom, hogy mire fel volt ez. Ez volt az első meccsünk, szerintem nem történt tragédia. Nekik ez a véleményük, ettől mi nem leszünk kevesebbek” – mondta. A lila-fehérek szombaton Diósgyőrben lépnek pályára, ott, ahol egy hete a Honvéd is elvérzett. „Az Újpest vereséggel kezdte a bajnokságot, biztosan javítani akar, azonban megízleltük a győzelmet, és újra meg szeretnénk kóstolni. A szakmai stáb feltérképezte az ellenfelet, biztosan megtalálják azokat a pontokat, ahol verhető az ellenfél” – nyilatkozta a klub hivatalos honlapján a DVTK ukrán légiósa, Szerhij Sesztakov.

A Mezőkövesd az egyik újoncot már legyőzte, a ZTE elleni 1:0 után a hétvégén jöhet a Kaposvár idegenben. A Somogy megyei csapat a Fehérvár ellen nem játszott rosszul, Disztl László szakmai igazgató szerint két-három mérkőzésnek el kell ahhoz telnie, hogy belerázódjanak az első osztályba. A Paks a Honvédot fogadja, míg az új szezonban először bajnokit játszó Debrecenhez a Kisvárda látogat. Utóbbi csapatnál Miriuta László edző kezdőként játszatta Kovácsréti Márkot, akiről azt mondta, meglepte, hogy korábban még nem kapott lehetőséget az NB I-ben. Kovácsréti nagyapja sem ismeretlen: a 12-szeres válogatott Ebedli Zoltán 1974 és 1984 és 1985 és 1986 között a Ferencvárost, 1984–1985-ben pedig az Újpest játékosa volt.

A 2. forduló programja

Augusztus 10., szombat: Diósgyőr–Újpest (17 óra), Kaposvár–Mezőkövesd (19.30).

Augusztus 11., vasárnap: Paks–Honvéd (18), Puskás Akadémia–Fehérvár (18), Debrecen–Kisvárda (18). A ZTE–Ferencváros mérkőzést egy későbbi időpontra halasztották.