2024. március 29., péntek

Mégsem jön Bolton?

AleksandarVučić: Az amerikai képviselőnek nincs kivel tárgyalnia Prištinában

Aleksandar Vučić államfő mai televíziós szereplése során kiemelte, nem számít arra, hogy John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója ellátogat Szerbiába. Véleménye szerint nem jön, bár tervei között volt, hogy ellátogat Belgrádba és Prištinába. „Kérdés, kivel tudna Prištinában tárgyalni” – jegyezte meg Vučić, majd hozzáfűzte, ezek csupán az ő felvetései, nem beszélhet Bolton nevében.

Vučić a Prva televízióban tett vendégszereplése során arra is utalt, hogy Bolton látogatása – ha mégis sor kerülne rá – úgysem hozna sok eredményt. Majd arra a kérdésre, miszerint Edward Joseph professzor szerint a koszovói kérdés éppen Bolton kezében van, Vučić kiemelte, hogy Edward Joseph komoly szaktekintély, de nem Szerbia oldalán áll. Szerbia és a szerbek nem ismerhetik el Koszovó függetlenségét, mert nem is akarják.

– A nemzetközi közösségben tisztséget vállalóknak tudniuk kell, hogy nem lesz megoldás Koszovó ügyében, ha annak ára Szerbia megalázása. Tudják, hogy Szerbia igyekszik Európába, éppen ezért olyan helyzetbe hozzák az országot, hogy elgondolkozzon, mi éri meg neki jobban – mondta Vučić.

Annak kapcsán, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa lecserélte belgrádi nagyköveteit, az államfő elmondta, biztos benne, hogy az új emberek „nem azért jöttek, hogy a klímaváltozás hatását tanulmányozzák”.

Az államfő a Prva televíziónak elmondta, nehéz tárgyalások várnak Szerbiára a Nyugattal, hiszen a Nyugat gyors megoldást szeretne a koszovói ügyre, és nem annyira a határidők számítanak, hanem a párbeszéd tartalma. Vučić szerint nehéz időszak vár a Koszovó területén élő szerbekre, emellett választások előtt áll az ország, és félő, hogy pártösszetűzések várhatók a koszovói négy párt között. Mint hozzátette, mindezek ellenére az ország feladata, hogy a koszovói szerbek érdekeit tartsa szem előtt. Bejelentette, hogy részt vesznek a választási kampányban.

– Nehéz kampány elé nézünk, de minden kampány nehéz, ha el akarjuk nyerni a polgárok bizalmát. Nehéz, komoly, de győztes kampány lesz – mondta magabiztosan Vučić.

A műsorvezetőnek arra a kérésére, hogy reagáljon azokra a médiafelvetésekre, hogy Hashim Thaçi B13 csoport elevezésű terrorista bűnszervezete véres őszt tervez, Vučić megjegyezte, erre nincsenek bizonyítékok.

– Kizárom ennek lehetőségét. Hogy őszinte legyek, ez nem fog megtörténni. Támadásokra sor kerülhet, de nem fogjuk megengedni, hogy a szerb lakosságot bántalmazás érje. Az ő egyedüli céljuk, hogy uralmuk alá vegyék Észak-Koszovót. Nehéz ősz áll előttünk Koszovó kapcsán, és nincs kivel tárgyalni, a választások pedig még inkább kiélezik a helyzetet – mondta Vučić.