2024. április 25., csütörtök

Az államfő kampányolna, az ellenzék bojkottra készül

Holnap tartják a hatalmi és az ellenzéki pártok képviselőinek második vitáját, nem tudni azonban, ki vesz részt az eseményen

A szerb államfő részt vesz a jövő évi választási kampányban, függetlenül attól, hogy az ellenzék követelése értelmében és tisztségénél fogva ettől el kellene állnia az igazságos választási körülmények megteremtése érdekében. Aleksandar Vučić ma szólalt meg a téma kapcsán, s véleményének adott hangot: az ellenzéket egyáltalán nem érdeklik a választási feltételek, mert „erőszakkal szeretne véghez vinni valamit”.

– Részt akarok venni a választási kampányban. Elmondjuk majd, mit sikerült megvalósítanunk és mik a további terveink. Nehéz lesz a kampány mindenki számára, aki úgy képzeli, hogy könnyen meg lehet szerezni a polgárok bizalmát. Az ellenzéknek valamivel könnyebb lesz, mert tagjai csak szitkozódnak, dobálóznak és motorfűrészekkel fenyegetőznek majd – fejtette ki a Prva kereskedelmi televíziónak adott nyilatkozatában.

Vučić azt mondta, nem érdekli, hogy az ellenzéki pártok bojkottálják-e a jövő tavaszra esedékes választásokat, ugyanakkor meggyőződése, hogy nem fog mindegyik ellenzéki politikai szervezet csatlakozni egy esetleges bojkotthoz, mert vannak olyan pártok, amelyek továbbra is érdekeltek abban, hogy aktív résztvevői legyenek a hazai politikai életnek. Korábban 53 százalékos volt a választási részvételi arány, ezért Vučić feltette a kérdést: ha most esetleg csak 48 százalékos lesz, akkor az ellenzék azt mondja-e majd, hogy nem számít a választások legitimnek?

Az államfő szerint meg kell vizsgálni, hogy kedvezőtlenebbek-e ma a választási feltételek, mint 2012-ben voltak, amikor a Szerb Haladó Párt győzedelmeskedett. Úgy fogalmazott: az ellenzék számára lehetővé fogja tenni, hogy betekintést nyerjen választói névjegyzékbe és módosítson rajta, s 45 vagy 60 napos kampányt is szavatol. Kétszínű hozzáállásnak tartja, hogy ezek a pártok a politikai szervezetek finanszírozását kifogásolják, amikor éppen ők hozták meg az erről szóló törvényt, az SZHP pedig annyiban módosított rajta, hogy kevesebb pénz jusson a pártoknak.

FÓKUSZBAN A TAVASZI KAMPÁNY

A Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karán egyébként holnap tartják meg zárt ajtók mögött a hatalmi és ellenzéki pártok második vitáját. Ezúttal is a Nyílt Társadalomért Alap szervezi az összejövetelt, melynek témája ugyancsak a jövő évi választási kampányhoz kötődik. A bejelentés szerint a kampány finanszírozásáról beszélgetnek a politikusok. A vita alatt és azt követően a Chatham House szabályait alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy tilos lesz a résztvevők által elmondottak közvetlen idézése, viszont a résztvevők szabadon felhasználhatják a kapott információkat, de anélkül, hogy az arról tett beszámolókban érintenék az előadók vagy más résztvevők identitását, hovatartozását. Kilenc órakor kezdődik az egyeztetés, majd 11.30-kor újságíróknak is nyilatkoznak a politikai pártok tagjai. Magán a vitán nem lehetnek jelen a sajtó képviselői. A tájékoztatásban az áll, hogy a vitára meghívták minden „releváns szerbiai politikai erő képviselőjét”. Az előző megbeszélésen Nebojša Stefanović belügyminiszter, Vladimir Orlić és Vladimir Đukanović szerb haladó párti képviselő, Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Párt elnöke és Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke vett részt a politikai pártok tagjainak köréből.

EZ EGY GYARMATÁLLAM

Az Elég volt! mozgalom ezúttal sem megy el a vitára, a kiadott közleményükben arra szólították fel a többi ellenzéki pártot, hogy maradjon távol az eseménytől, mert ez hűen illusztrálja, milyen „gyarmatosított társadalommá” vált Szerbia. A találkozónak az az egyetlen célja, hogy Soros György emberei a hatalommal együttműködve megmentsék a jelenlegi vezetőséget a jövő évi választások teljes ellenzéki bojkottjától – értékelte a mozgalom. Mint közölték, a találkozónak egy további veszélye az, hogy az ellenzéket is titoktartásra akarják kötelezni, s ha nem tartja magát a beállított feltételekhez, akkor felelősségre is vonják a polgárok előtt. Az Elég volt! szerint Soros küldöttei, a „nemkormányzati szervezetek” képviselői és az európai uniós támogatók azt akarják, hogy Vučić hatalma ne inogjon meg a választások esetleges bojkottálása miatt. A szervezetnek az a véleménye, hogy az igazi ellenzéknek csak a parlamenti vitát kell elfogadnia, az igazi ellenzék tagjai szerintük a Szövetség Szerbiáért koalíció, a Szabad Polgárok Mozgalma, az Elég volt! és más helyi jellegű kisebb szervezetek. Az igazságos választások feltételei: a médiában való megjelenés lehetősége, a választói névjegyzék áttekintése és frissítése, a választási urnák biztonsági kamerákkal való felügyelete és a szavazólapokhoz és jegyzékekhez való korlátlan hozzáférés szavatolása a szavazást követő időszakban – húzta alá az ellenzéki mozgalom.

NEM MEGY, HA NEM KÖZVETÍTIK

A holnapi vita kapcsán Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Párt elnöke bejelentette, ezúttal nem vesz részt az egyeztetésen, ha az nem válik nyilvánossá. Elutasította annak lehetőségét is, hogy elmenjen az ülésre, ha legalább az elejét közvetítik. Mint mondta, csak akkor venne részt a megbeszélésen, ha teljesen sajtónyilvános lenne.