2024. április 25., csütörtök

A legkorszerűbb intézmény lesz

A tartományi kormány 90 millió dinárt fordít a kamenicai kardiológiai klinika felújítására

Hatvanhárom évvel ezelőtt építették meg a kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének jelenlegi épületét, most pedig meg is kezdték annak felújítását, amelyre a tartományi kormány 90 millió dinárt különített el. A folyamatban lévő munkálatokat ma Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár tekintette meg.

Igor Mirović és Zoran Gojković a kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetében (Fotó: Ótos András)

Igor Mirović és Zoran Gojković a kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetében (Fotó: Ótos András)

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Ez a szívgyógyászati klinika épületének első átfogó felújítása. Az elmúlt három évben a tartományi kormány az intézet felújítására és a felszerelésére összesen 450 millió dinárt fordított – mondta a tartományi kormányfő.

Mint megjegyezte a kamenicai intézetben további befektetésekre készülnek, valamint ezzel párhuzamosan a Vajdasági Klinikai Központ több klinikáján is munkálatok folynak. Októberre elkészül a fertőző betegségek részlege, de elkészült a poliklinika felújítási tervdokumentációja is.

– Vajdaságban szinte egyetlen egy kórház, vagy klinika sem található, amelyben ne folynának felújítási munkálatok, vagy ne készülődnének rá. A tartományi kormány megalakulásakor az egészségügy korszerűsítéséért szálltunk síkra, annak érdekében, hogy polgárok egészségügyi ellátása a tartományban a huszonegyedik századnak megfelelő legyen – ecsetelte Mirović.

Végezetül kiemelte, a tartományi kormány kitart a folyamatos egészségügyi befektetések politikája mellett.

A felszerelésekbe és a káderállományba való befektetéseknek, valamint folyamatban lévő felújítási munkálatoknak köszönhetően a kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézete az ország legjelentősebb egészségügyi intézetei közé fog tartozni, emelte ki Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár. Hozzátette, a kamenicai kardiológiai intézetnél az elmúlt három évben több, mint 20 új orvost és 100 új ápolót alkalmaztak.

– A pácienseinknek a lehető legkorszerűbb ellátást, az egészségügyi munkásainak pedig a legkorszerűbb munkafeltételeket szeretnénk megteremteni – mondta az egészségügyi titkár.

Tavaszra a kamenicai intézet egy reprezentatív és korszerű felszereléssel elellátott épülettel fog rendelkezni, ahol a legkomplikáltabb beavatkozásokat is el tudják majd végezni, mondta Aleksandar Redžek, a kamenicai Kardiológiai Intézet igazgatója. Szavai szerint a beruházással több, mint 100 páciens számára tudnak majd jobb feltételeket biztosítani, illetve az intézet kap egy új laboratóriumot és egy intenzív osztályt is.

A vajdasági intézet a világ vezető intézményei közé sorolható a szív- és az érrendszeri betegségek gyógyításában. Erről azok az adatok is tanúskodnak, hogy az elmúlt negyven év alatt több mint 35 ezer nyitott szívműtétet és 110 ezer szívproblémával kapcsolatos beavatkozást hajtottak végre, valamint 1,4 millió beteg kezeléséről is gondoskodtak.