2024. március 29., péntek

Tanulmány az élhetőbb jövőért

Kevesebb húst kell ennünk, kevesebb vegyszert kell használni a mezőgazdaságban, és védenünk kell az erdeinket. Ezekkel a lépésekkel lehet megfékezni a globális felmelegedés hatásait, és ezzel egy időben megfelelő mennyiségű élelmiszert előállítani a Föld egyre növekvő népességének. - derül ki az eddigi legátfogóbb tanulmányból, melyet az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testülete tett közzé, arról, hogyan hat egymásra a globális felmelegedés és a földhasználat.

Tudósok szerint az emberiség jelenleg a Föld felszínének 75%-án aktív. A mód, ahogyan most gazdálkodunk, különösen a szarvasmarha-tenyésztésben óriási mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez.

„ Az étkezési szokások, és a mezőgazdasági termelés megváltoztatása kulcsfontosságú. A legelső ajánlásunk, hogy kevesebb húst és több zöldséget fogyasszunk. A felszabaduló földeket pedig fel kell használni a föld népességének élelmezéséhez, illetve újra kell erdősíteni.”-mondta Reyes Tirado a Greenpeace vezető kutatója.

Az ajánlások között szerepel például, hogy mozduljunk el a műtrágyázástól a komposztálás irányába, illetve hogy ne becsüljük alá az erdők védelmének jelentőségét.

A fakitermelés, az erdők átalakítása legelőkké, illetve a pálmaolaj termesztése, ami nagy fokú erdőirtással jár, mind az éghajlatváltozás mozgatórugói. A jelentés kiemeli, hogy a száraz területeken az aszályok, és a vízhiány miatti alacsony terméshozam következtében, megnövekszik az éhezés és az elvándorlás kockázata.

Környezetkutatók és aktivisták azt remélik, hogy a jelentés hatással lesz az egészségesebb ételek fogyasztására és az erdők védelmére, hozzájárulva az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez és az éghajlatváltozás elkerüléséhez.

De egy ilyen jövő a kormányok, a vállalkozások és az egyének döntéseitől függ.