2024. április 25., csütörtök

Megújul, kibővül a topolyai zeneiskola

Az ütős, a fuvola, a cselló és a magánének szakokon maradtak még szabad helyek

Nem csak az országos szintű nagy-versenyeken, de külföldön, vagy községbeli rendezvények közreműködőiként is öregbítették tanintézményük jó hírnevét a topolyai zeneiskolások a mögöttünk hagyott tanévben eredményes szerepléseik sorozatával.

Diósi Rózsa, a Topolyai Alapfokú Zeneiskola igazgatónője elárulta, hogy a tartalmas és mozgalmas tanév után a nyár folyamán igyekeznek felújítani-korszerűsíteni a székházukat, de már készülnek a 2019/20-as tanévre, mint ahogy a Topolyai Zenei Napok forgatagára is.

– Az elmúlt tanévben 29 végzős diáktól búcsúztunk el, közülük 5-en folytatják zenei középiskolában tanulmányaikat, Szabadka, Zombor, és Újvidék művészeti tanintézményeiben. Iskolánk túl van a felvételi vizsgák első felvonásán. A tanszakok legnagyobb részét betöltötték a pályakezdő tanulók. Őszre, szeptember elején szervezünk még egy ráadás felvételi vizsgát. Leendő kisdiákjaink cselló, ütős-, és fuvola szakra tudnak még jelentkezni, illetve a magánének tanulmányokon maradt szabad hely, minden más lehetőséget betöltöttek – nyilatkozta az igazgatónő, aki külön hangsúlyozta, hogy a Topolyai Alapfokú Zeneiskola diákjai rendkívül sikeresen vették az akadályokat a külföldi, az országos, és a regionális versenyeken.

– Zeneiskolánk diákjai közül 61-en számítottak az elmúlt tanévben nagy-versenyzős tanulónak, ami annyit jelent, hogy rangos hazai, és külföldi versenyeken mutatkoztak be eredményesen. Ez arányában diákságunk egyharmada, ami úgy gondolom, nem kis teljesítmény. Nagyon büszkék vagyunk a kórusunk teljesítményére is. A versenyek sorában kiemelném a Csehországban megrendezésre került világszintű megmérettetést, ahol Sergej Skeledžija kiemelkedő eredményt ért el, harmadik díjat. Azt viszont tudni kell, hogy első díjasa nem volt a versenynek, a második egy csehországi diák lett – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki elárulta azt is, hogy ezt a nyarat sem töltik tétlenül.

ÚJ TETŐSZERKEZET KERÜL AZ ÉPÜLETRE

– Ezúttal a székházunkként szolgáló, mintegy 100 éves épület tetőszerkezetét igyekszünk felújítani. A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően jó ütemben, az előirányzottnak megfelelő tempóban haladuk a munkálatokkal. Első lépésben az utcai részt fejezzük be, majd haladunk az udvar felé. A felújítási munkálatok mellett az udvarban szeretnénk a fedett kapualjat és a hátsó épületünk bejáratát egy tetőszerkezettel összekötni, hogy csapadékos időjárás alkalmával a diákok és a tanárok, valamint a szülők ne ázzanak meg – tette hozzá az igazgatónő.

– Nagyon nagy köszönettel tartozunk a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságnak, hiszen erre a célra közel 5 millió dinárt hagyott számukra jóvá. Iskolánk részére ez a támogatás szinte az utolsó percben érkezett, olyan állapotban volt a tetőszerkezet. A munkálatokra várhatóan szeptember elsejére tudunk pontot tenni, de ha a számításaink beválnak, akkor még előbb is be tudjuk fejezni – nyilatkozta Diósi Rózsa, aki hozzá tette még, hogy folyamatosan igyekeznek valamilyen új tartalommal gazdagítani a székházat, tavalyelőtt két új tantermet alakítottak ki, a múlt évben pedig a koncertterem kapott új köntöst a Topolyai Alapfokú Zeneiskolában. Az igazgatónő elmondta azt is, hogy augusztus utolsó hetében zongoratáborral hangolódnak rá a szeptemberi tanévkezdésre, amire várják az érdeklődő diákok jelentkezését.