2024. április 25., csütörtök

Bunyevác nemzeti ünnep

Nagyboldogasszony napján szervezik meg a Dužijancát a főtéren

A korábbi évekhez hasonlóan Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én, jövő csütörtökön kerül sor a bunyevácok nemzeti ünnepének központi rendezvényére, a Dužijancára a Bunyevác Nemzeti Tanács szervezésében.

Dr. Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón a Dužijanca fontosságát hangsúlyozta.

Kata Kuntić és Suzana Kujundžić Ostojić (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Kata Kuntić és Suzana Kujundžić Ostojić (Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Az aratóünnepség ősi szokás ebben a térségben, féltve őrizzük, de önzetlenül megosztjuk mindenkivel. Több mint három évszázada ápoljuk ennek hagyományát, és azt a kulturális örökségünkként kívánjuk megvédeni. Az idei aratóünnepségre Tavankút jelölte az aratópárt Dunja Mačković és Vladimir Vuković személyében – mondta az elnök.

A központi ünnepség egy nappal korábban, szerdán kezdődik a ferencesek templomában. Az ünnepi szentmise 18 órakor veszi ott kezdetét.

Kata Kuntić, a Bunyevác Nemzeti Tanács Művelődési Bizottságának elnöke részletesen ismertette a rendezvény programját.

– Csütörtökön 19 órakor lesz a gyülekezés a Bunyevác Maticánál, a körmenet 19:20-kor indul, és végighalad a városközponton. Blaško Rajić mellszobrát 19.40-kor koszorúzzuk meg, este nyolckor pedig kezdetét veszi az ünnepi műsor a város főterén. Az aratóünnepség házigazdája átadja a kenyeret, köszöntőket mondanak. Hét néptáncegyüttes szórakoztatja majd a közönséget. A bandašica körtánca 21:30-kor kezdődik – részletezte a programot a művelődési bizottság elnöke.

Mint elhangzott, eső esetén a Városháza dísztermében tartják meg a rendezvényt.