2024. március 29., péntek

Csütörtöktől teljes kapacitással

A nagybecskerekiek csapjából végre iható víz csordogál majd

Csütörtök délutántól teljes kapacitással működik majd a nagybecskereki vízgyár – közölte a zrenjnainski.com hírportál Nenad Obradovićra, a vízgyárat működtető Sinertech vállalat vezérigazgatójára hivatkozva. Mint a vezető közölte: megérkeztek a még hiányzó, külföldről megrendelt alkatrészek, melyek beépítése azonnal megtörténik. Ezzel pedig teljes egészében összeáll és működőképes lesz a berendezés – ígéri az igazgató.

Gyáravatás esedékes? (Fotó: Kecskés István)

Gyáravatás esedékes? (Fotó: Kecskés István)

A kapacitás működése szempontjából az a legfontosabb, hogy minden alkatrész megérkezett a fordított ozmózishoz, és már be is építették azokat. A vízgyár illetékese szerint most már csak a csővezeték még egyszeri átmosása szükséges, és egy héten belül az egész város tiszta vezetékes vizet kap. Természetesen folyamatosan ellenőrzik majd a megtisztított vizet és a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit pedig ismertetik a közvéleménnyel. Jelenleg a városi vízvezeték-hálózat vízmennyiségének a 25-30 százalékát biztosítják a vízgyárból.

Nagybecskereken a megengedettnél magasabb arzéntartalom miatt 2004 óta tilos a vezetékes víz használata. Amikor 2015 februárjában a nagybecskereki vízgyár építéséről szóló szerződést aláírták az olasz hátterű Gruppo Zilio Kft. és a nagybecskereki Városi Vízművek képviselői, akkor azt ígérték a becskerekieknek, hogy nyolc hónap elteltével iható víz csordogál majd a városi vízvezetékben. Azóta viszont folyamatosan halogatják a vízgyár beindítását. Nemrég pótmunkálatokat végeztek rajta (elsősorban a köztársasági kormánytól kapott támogatásnak köszönhetően) és a beruházó most azt hangoztatja, hogy minden készen áll a működtetésére.

A közvéleményben a késések mellett elsősorban azt róják fel, hogy a víz minőségének az ellenőrzéséről kevés információt kapnak a becskerekiek, ugyanakkor pedig a közzétett vízelemzések sem mindig arról tanúskodtak, hogy a vízgyárban feldolgozott víz teljes mértékben megfelel a törvénybe szabott követelményeknek. Az igazgató szavai szerint viszont a víz „kinézése” kiváló. Azt is elmondta a napokban, hogy a kezdeti három helyett, mostantól csak egyfajta vegyszert használnak a víz megtisztítására.